Sindicatele au fost invitate, marti, 4 mai, la discutii cu delegatia Fondului Monetar International. Vor fi discutate probleme referitoare la salarii si disponibilizari.

Luni, la sediul Ministerului Finantelor, au avut loc discutii despre evolutia companiilor monitorizate de FMI. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a recunoscut, la finalul negocierilor purtate cu delegatia FMI, ca Romania are "destul de multe probleme" in ceea ce priveste veniturile, iar diferentele dintre cheltuieli si veniturile de la bugetul de stat "creeaza deja foarte multe probleme".

Pe de alta parte, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a dat asigurari ca "in mod sigur taxele nu vor creste in urmatoarele luni".

Oficialul FMI nu a dorit sa comenteze prea mult rezultatul discutiilor purtate cu autoritatile romane, afirmand doar ca "vom lua o hotarare la sfarsit": "Nu vreau sa discut despre aceste lucruri pana la finalizarea negocierilor", a precizat Franks.

Misiunea de evaluare a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai si este condusa de Jeffrey Franks. Misiunea FMI va pregati cel de-al patrulea raport asupra programului economic al Romaniei, care va fi discutat de Board-ul Fondului in cea de-a doua parte a lunii iunie. Daca raportul va fi aprobat, Romania va primi cea de-a cincea transa, in valoare 0,85 miliarde de euro, din cadrul imprumutului acordat de FMI.

Acordul Stand-By prevede ca imprumutul acordat Romaniei este in valoare de 12,9 miliarde de euro si este acordat in opt transe, pe o perioada de 24 de luni. Pana in prezent, tara noastra a primit aproximativ 9,3 miliarde de euro de la FMI.