Vad ca gluma nefericita a unui umorist francez a starnit pasiuni nebune de-a lungul si de-a latul Romaniei, si nu numai. Nu zic ca nu era cazul, desi cred ca reactiile sunt in general foarte exagerate; in fond omul e un fel de Dan Negru al televiziunii din Franta. E un saltimbanc, un clown care face glumite ireverentioase de care lumea rade ca proasta. Unii oameni s-au inflamat pentru ca publicul a parut sa gaseasca gluma reusita. Pai, cum altfel? Nu pentru asta au fost adusi acolo?, se intreaba Adrian Stanciu, pe blogul lui.

Foarte exagerata mi s-a parut si reactia Ambasadei Romaniei care s-a otarat intepata (exact ca in prezicerile moderatorului emisiunii) cerand explicatii, scuze si sanctiuni exemplare. Mi-ar fi placut o reactie mai demna si mai continuta. Fudulia asta de neam-prost nu ne adauga nimic imaginii sifonate pe care o avem in Europa, chiar dimpotriva.

In fine, tot inadecvate mi s-au parut si pozitiile unor comentatori sau ale unor forumisti romani de prin toata lumea care au iesit imediat si vertiginos la inaintare cu figurile pe care le scoatem in fata ori de cate ori lumea nu ne ia in serios. Eliade, Cioran, Brancusi, Ionescu, etc. Ce conteaza ca unii au fost repudiati in propria lor tara, ca practic toti au trait si creat in afara Romaniei si ca altii nu au vrut toata viata sa mai auda de ea? Sunt ai nostri, ne reprezinta. Dar e chiar asa? Ne reprezinta ei oare?

O tara nu e reprezentata de elita ei, din pacate. Daca ar fi, lucrurile ar fi mult mai simple pentru noi, pentru ca elitele noastre sunt respectabile si respectate. Nu aici e problema. Asa cum Franta nu e reprezentata de Hugo si Balzac ci de milioanele de cetateni din oraselele pitoresti, dar si din “banlieue”-urile sordide si periculoase, asa, pentru francezi, Romania nu e reprezentata de Cioran si Eliade ci de miile de cersetori care umplu orasele Europei. O tara e reprezntata de majoritatea cetatenilor ei, iar aici problema Romaniei e reala si de ne-ocolit.

Scuza noastra permanenta e ca, de fapt, acei oameni nu sunt romani. Sunt tigani. Ei nu sunt ca noi, sunt altfel. Noi nu suntem asa. Dar e asta chiar adevarat? Trec in fuga peste clivajul logic care ne permite, in mintea noastra, sa fim natia lui Cioran si Eliade, dar care le atribuie tiganilor doar cersetorii și hotii, nu pe Ion Voicu sau Faramita Lambru. Mai important decat asta mi se pare ca, de fapt, acei tigani chiar ne reprezinta.

Citeste restul articolului si comenteaza pe AdrianStanciu.ro