Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI 

VIDEO Este Romania pregatita sa aiba penitenciare private? Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Poate fi o solutie pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. Eu nu vad nimic rau in asta

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 3 mai 2010, 20:12 Actualitate | Esenţial


"Eu mi-as dori ca macar sa lansam proiectul in acest an si sa finalizam un astfel de proiect in perioada mandatului meu, plecand de la realitatea ca nu peste tot conditiile de detentie sunt cele pe care ni le-am dori", a declarat ministrul justitiei, Catalin Predoiu, referindu-se la posibilitatea in Romania sa fie construite penitenciare in parteneriat public privat. Predoiu a explicat ca managementul nu ar fi total privat, ci ar fi un mix de activitati publice si private.
 •  "Problemele aici sunt de natura conceptuala: cum sa transferi unei unitati private dreptul de a impune sanctiunile stabilite de catre stat? Asta-i o problema, intr-adevar, de ordin filozofic, de ordin juridic", a declarat ministrul justitiei la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalga
 • Ministerul Justiei a lansat ideea construirii unor penitenciare private in strategia de reforma lansata in luna aprilie, care prevede "lansarea unui program de extindere a retelei de penitenciare, prin constructie in parteneriat public-privat sau prin orice alte forme prin care pot fi atrase finantari care sa suplineasca alocatiile bugetare".
Viziunea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, despre penitenciarele private
 • Eu mi-as dori ca macar sa lansam proiectul in acest an si sa finalizam un astfel de proiect in perioada mandatului meu, plecand de la realitatea ca nu peste tot conditiile de detinere sunt cele pe care ni le-am dori. Tinand cont si de efortul bugetar pe care l-ar implica constructia unor astfel de penitenciare, cred ca trebuie sa aplicam un principiu de autogestiune si sa gasim forme si mecanisme inclusiv economice care sa ne puna la dispozitie aceste fonduri. Parteneriatul public privat ar putea fi o astfel de formula. Pot sa va spun ca deja la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor avem un proiect de penitenciar care sa poata fi construit in regim de parteneriat public-privat.
 • Suntem in faza in care noi studiem elaborarea unui cadru normativ in acest sens, dar sper ca pana la sfarsitul acestui an sa avem acest concept conturat. Si sa nu trebuiasca sa ne indreptam tot timpul catre ministerul finantelor, mai vrem bani pentru asta, pentru ailalta etc. • Aici intervine si conceptul de administrare a penitenciarelor in sistem privat. Ceea ce nu-i deloc simplu, nici sub aspect managerial, nici sub aspectul legislatiei. S-a experimentat in cateva locuri in aceasta lume, rezultatele nu sunt destul de limpezi. Chiar si acolo unde functioneaza se ridica intrebari legate de eficienta lui.
 • Eu cred ca trebuie sa ne punem problema, sa studiem cel putin. Sa vedem daca un astfel de proiect este viabil sau nu. Din moment ce noi l-am promovat prin strategie, e limpede ca eu cred ca aici poate fi gasita o solutie. Un proiect pilot, de ce nu. Managementul n-ar fi total privat, ci un mixt de activitati publice si private. Nu cred ca trebuie sa puneti tot in cheie caricaturala, ci ar putea fi o solutie pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. Eu nu vad nimic rau in asta.
 • Problemele aici sunt de natura conceptuala: cum sa transferi unei unitati private dreptul de a impune sanctiunile stabilite de catre stat? Asta-i o problema, intr-adevar, de ordin filozofic, de ordin juridic. S-ar putea sa ajungem la concluzia ca nu se poate, fie din punct de vedere constitutional, fie ca e prea complicat sa modificam cadrul legislativ. Dar daca depasim aceste dificultati conceptuale si juridice si gasim si formula tehnica economica, de ce sa nu usuram sarcina statului si in acelasi timp sa oferim si persoanelor aflate in detentie un trai mai decent? 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1811 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  ati innebunit de tot (Luni, 3 mai 2010, 19:26)

  atotstiutorul78 [anonim]

  cum sa imbunatatesti conditiile de detentie?asta va spori infractionalitatea. lumea asta a luat-o razna de tot?!
  • +5 (5 voturi)    
   o utopie (Luni, 3 mai 2010, 20:00)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui atotstiutorul78

   Pe linga faptul ca un astfel de proiect e de-a dreptul daunator, nici macar nu e realizabil financiar. Vad ca grija mai mare e fata de infractori nu fata de oamenii cinstiti, care vai de capul lor, muncesc de dimineata pina seara. Nu conditiile din spitale, din scoli trebuie imbunatatite, nu? Nu imi place acest ministru. Altul.
  • +4 (4 voturi)    
   da, de mult (Luni, 3 mai 2010, 21:26)

   Serpico [anonim] i-a raspuns lui atotstiutorul78

   nu vezi ca infractorii si contravenientii au mai multe drepturi decat cei ce respecta regulile?
  • +5 (5 voturi)    
   infractorii bogati merita sa stea ca la hotel de 5 (Luni, 3 mai 2010, 21:33)

   geoqvs [anonim] i-a raspuns lui atotstiutorul78

   Pai un violator bogat nu merita saracu sa petreaca 5 ani la parnaie ca un violator sarac. El merita confort sporit, baie cu jacuzzi, saltea fara purici si pereti tapetati.
   Sau un criminal cu milioane de euro in conturi, nu? Cum sa stea el 25 de ani la parnaie ca ultimul amarastean?
   Unii sunt mai presus de toti muritorii. Pentru ca banul poate cumpara orice, chiar si confortul la parnaie.
  • +2 (4 voturi)    
   Decenta (Luni, 3 mai 2010, 21:56)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui atotstiutorul78

   Cele mai multe sesizari privind incalcarea drepturilor omului le avem legate de sistemul penitenciarelor.

   Ar trebui sa sti atotstiutorule ca cei inchisi in inchsori se intampla sa iasa inapoi in societate dupa ce si-au ispasit pedeapsa. Ce avem nevoie este de un sistem care nu sa ii caineasca pe cei inchisi ci sa ii transforme pe cat se poate in cetateni.

   Discutia e lunga si ar trebui sa vedem ce se intampla in alte tari, cum de au conditii mai putin criminale in inchisori iar cetatenii nu incalca legea decat in cazuri rarisime.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa ne spuna Predoiu cat ar fi reducerea de taxe!!! (Marţi, 4 mai 2010, 16:33)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui atotstiutorul78

   N-ai inteles...in alea private le vor imbunatati conditiile parnaiasilor alora care ne terorizeaza cu imprumuturi din banci si profityuri pt proprietari car vor cadea asupra noastra astora care platim taxe.

   Io zic sa privatizeze tot, politie, finante, apa, paduri, Rosia Montana, cai ferate, graniceri, primarii, harghita si covasna la UDMR, iar noi astia in Banat si Ardeal sa ne luam independenta si sa-i lasam pe oltodovenii si Oltodova sa se vanda de tot pe ei insisi.

   De ce oare in Scandinavia performanta in adminsitratie nu este egala ci total diferita de privatizare....poate pt ca aia stiu sa administreze, sa nu fire sa nu fie corupti samd...daca dam monopolurile sau serviciile care ar trebui sa ne fie garantate de stat in maini private ...pai aia intai tre sa achite creditele cu dobanta profitorilor financiari si sa isi bage si ei profituri in buzunare.

   de ce mai avem nevoi de stat??? de ce mai platim taxe statului...io zic sa nu mai platim taxe statului caci si asa l-au vandut de tot.

   Sa ne spuna Predoiu cat ar fi reducerea de taxe!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Dubios... (Miercuri, 5 mai 2010, 10:52)

    Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Adi

    Si cam care sunt acele servicii care ar trebui garantate de stat, in viziunea ta?
 • +6 (6 voturi)    
  trebuie sa isi creeze conditii - vor avea nevoie (Luni, 3 mai 2010, 19:28)

  outside_the_wall [utilizator]

  "...plecand de la realitatea ca nu peste tot conditiile de detentie sunt cele pe care ni le-am dori." Oare cobeste? :)
 • +2 (2 voturi)    
  penitenciare (Luni, 3 mai 2010, 20:24)

  Andrei [anonim]

  De unde ar asigura un penitenciar privat fonduri pentru conditii mai bune pentru detinuti ? Poate i-ar folosi pe acestia la munca silnica pentru a genera profit sau ar colecta de la stat o taxa per detinut. O alta varianta ar fi ca firmele care investesc in penitenciare sa beneficieze de reduceri la taxe.

  Insa in oricare din variantele de mai sus nu vad beneficiile pentru societate (si poate chiar si pentru detinuti).

  Cred ca o dezbatere mai buna in acest moment ar fi legata de reducerea criminalitatii si eventual a criminalizarii: de exemplu statul s-ar putea orienta spre recuperarea pagubelor produse de jafuri si mai putin spre incarcerarea faptuitorului (insa numai daca acesta nu a folosit violenta). Inchisoarea adauga costuri suplimentare contribuabililor (detinutul trebuie intretinut) pe langa cele produse de un jaf/distrugere de bunuri.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce nu? (Miercuri, 5 mai 2010, 11:08)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Un penitenciar privat ar cauta un echilibru intre costurile cu intretinerea si posibilitatea de a obtine venituri din munca detinutilor. Un motiv pentru care mi se pare o idee buna e faptul ca nu nu vreau ca din taxele platite de mine sa fie intretinut un raufacator.

   Cu atat mai mult, mi se pare ca acestia ar trebui sa beneficieze exact de conditiile pe care munca prestata in penitenciar le va permite.

   Unele voci vor spune ca e inuman, ca nu sunt respectate drepturile omului, etc...dar acei oameni care ajung la inchisoare sunt constienti din start de riscurile pe care faptele lor le prezinta si de conditiile de detentie pe care le pot suporta!
 • +3 (3 voturi)    
  da bine (Luni, 3 mai 2010, 20:52)

  ady [anonim]

  ce mai rea idee pe care am auzit-o.
  In SUA de exemplu a existat un astfel de penitenciar pt minori in care acestia prin complicitatea unui judecator erau inchisi pt orice si o spun inca odata pt absolut orice chestie cu care erai reclamat la politie.Iar in penitenciar in loc de cate sapt sau luni stateau chiar ani de zile.
  Cum credeti ca vor fi sustinute aceste penitenciare tot cu bani publici numai ca vom plati mai mult.
  Deci aceasta solutie in romanica este o f mare prostie.
  Sa nu vorbim ca le da mafiotilor noi calnale prin care sa fure banul public ca si asa fura destul.
 • +4 (4 voturi)    
  ??? (Luni, 3 mai 2010, 21:06)

  ramen [anonim]

  Daca statul nu are bani sa construiasca noi penitenciare, privatul cu ce bani va face finantarea? De unde va scoate profitul?

  Sau ce inseamna parteneriat stat-roman?
  Ca statul va da si privatul va lua?
  Sau ca privatul va luat bani de la puscariasul care are ceva bani prin conturi si astfel va trai mai bine?

  O noua spaga care o sa devina legala (ca presupun ca nu toti o duc foarte rau)?
  • +1 (1 vot)    
   de unde? tot de la stat (Luni, 3 mai 2010, 22:49)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui ramen

   pai tot de la stat, statul ar plati atunci tot ce ar plati si daca ar face singur penitenciarul, plus profitul privatului... din buget.
   Ca si cu asfaltarile, deszapezirile, gunoaiele....
 • +1 (1 vot)    
  bah (Luni, 3 mai 2010, 21:15)

  Mazeta [utilizator]

  ce a mai ramas de furat, pardon privatizat?
  • 0 (0 voturi)    
   asa e (Marţi, 4 mai 2010, 2:00)

   Mos Gerila [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   PUSCARIA ! :))) Te-ai prins....asta a mai ramas de privatizat, pardon....de furat !
 • +4 (4 voturi)    
  Cum iti asterni asa dormi... (Luni, 3 mai 2010, 21:55)

  eu [anonim]

  Cred ca astia lucreaza la proiectul asta pt a pregati conditii mai bune pt Voicu, Remes, Nastase, Mitrea etc!
 • +5 (5 voturi)    
  Majoritatea puscariilor (Luni, 3 mai 2010, 22:10)

  bobo23 [utilizator]

  trebuie desfiintate. Decat sa fie condamnat un hot la 5 ani de puscarie, mai bine la 2 ani de munca fortata (de la canale de irigatii, pana la autostrazi, avem o gramada de construit)
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Marţi, 4 mai 2010, 13:49)

   rpd [utilizator] i-a raspuns lui bobo23

   Sau sa le dea de ales: stai 5 ani sau muncesti 2.
 • +6 (6 voturi)    
  nu! nu! nu! (Luni, 3 mai 2010, 22:16)

  goe [anonim]

  Asa ceva s-a incercat in SUA, cu casele de corectie pentru minori. Rezultatele au fost infioratoare: privatii "sponsorizau" judecatorii si politia locala sa le trimita "clienti". O gramada de tineri au fost inchisi pentru motive absolut ridicole (gen "a trecut strada prin loc nepermis") pentru luni sau ani de zile. Gunoaiele au distrus multe vieti de tineri ca sa-si umple ei buzunarele (statul platea "reabilitarea"). Cautati pe net si o sa gasiti materiale despre asta.
  Si in cazul penitenciarelor private se va intampla la fel, numai ca nu va face puscarie cine am vrea noi, ci tot niste prapaditi care au trecut strada pe rosu. Cei bogati daca chiar ajung acolo vor avea conditii de hotel de 5 stele (pe bani multi, nu pe gratis). Super afacere.
  Aceasta idee ii apartine lui Patriciu daca nu ma insel, care a ochit de mult afacerea asta. Acest om nu are nici o problema in a calca peste cadavre. E deja miliardar, nu inteleg ce mai vrea de la noi???
  • 0 (0 voturi)    
   in sua (Marţi, 4 mai 2010, 9:59)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui goe

   in sua exista puscarii private (nu doar centre de corectie pt minori), si inca f multe. astfel statul a ajuns sa plateasca in medie pt un detinut mai mult decat daca ar trimite un tanar la facultate (iar la ei facultatea costa exorbitant de mult).

   in concluzie, mi se pare o initiativa excelenta, doar ne permitem. deja am rezolvat toate celelalte probleme ale societatii, singura ramasa fiind conditiile de detentie. dar despre conditiile in care sunt tratati cetatenii pe care infractorii i-au marcat pe viata ce are domnul ministru de spus?

   stiu ca vorbim aici doar ca sa ne aflam in treaba, orice voce pertinenta este complet ignorata, dar totusi nu pot sa nu remarc ca tara asta se degradeaza pe zi ce trece.
 • +3 (3 voturi)    
  oportunitate de a lua bani de la stat (Luni, 3 mai 2010, 22:19)

  un investitor [anonim]

  Mediul de afaceri, acela abonat la afaceri cu statul, va participa cu entuziasm la materializarea acestei idei. Pentru ca asta inseamna ca statul sa achite lunar cheltuielile legate de intretinerea detinutilor plus amortizarea investitiei plus profitul firmei private. Deci va fi o batalie intre detinatorii de terenuri, apoi intre firmele de constructii si in final intre administratori. Tot statul achita nota. Doar ca in buget nu va aparea cheltuiala cu investitia (ca nu sunt bani, banii se duc la salariile uriase ale bugetarilor si pensiile magistratilor, aviatorilor si altor categorii speciale) ci la cheltuiala cu intretinerea, adica cheltuieli curente. O alta afacere de genul asfaltatorilor, a salubrizatorilor etc.
 • +3 (3 voturi)    
  Romania e gata (Luni, 3 mai 2010, 23:03)

  ALex [anonim]

  Sa aiba nu numai penitenciare private, ci si justitie privata. Privatizarea judecatoriilor e doar ultima etapa de legalizare a ceea ce de fapt este de ani de zile. Iar cand terminam cu judecatoriile urmatoarea etapa este sa nationalizam tot ce e privat si sa privatizam din nou - si gata banii pt buget, cat ai bate din palme.
 • +2 (2 voturi)    
  e tare ideea (Luni, 3 mai 2010, 23:09)

  puscariasul [anonim]

  adica penitenciare facute pe bani publici, cu 2 - 3 politicieni in consiliul de administratie, dar banii sa ii ia o firma privata.

  e buna ideea

  oricum cine stie stie, ca se fac bani la negru frumosi in puscarie, mai ales ca si gardian.

  mai un telefon in ruda de salam, cartele de telefon, internet pe telefonul mobil, daca te tine sa te complici si cu chestii serioase esti milionar in euro.

  pe langa conditiile de lux (tv, sala de forta, biblioteca, mancare bunicica, caldurica) - e raiul pe lume
 • 0 (0 voturi)    
  Spa la puscarie (Marţi, 4 mai 2010, 0:08)

  Gingirel [anonim]

  Pai cu ce sa le mai imbunatateasca viata criminalilor? Ca doar au si telefoane mobile, plasme, computere. Doar sa le mai aduca maseuze si prostituate . ca dupa ce ies sa fie in forma si sa se apuce din nou de treaba.
  Adica nu exista case de batrini , de copii, spitalele au devenit adaposturi pentru cazurile sociale si pe noi ne doare de criminali?! Chiar ca e intoarsa lumea pe dos in tara asta!Ori poate se gindesc parlamentarii si guvernantii ca daca ar deveni Romania o tara normala , asa peste noapte , ei ar trebui sa infunde puscariile si vor sa-si asigure toate conditiile. Asta ar fi singura explicatie
 • 0 (0 voturi)    
  O comedie cu o puscarie de lux s-a scris deja (Marţi, 4 mai 2010, 2:45)

  popper [utilizator]

  cineva a si scris o comedie despre asta cu Dem Radulescu daca vreti sa va distrati ascultati pina a capat este cu schepsis ..nu stiu ..daca actualilor guvernanti le-ar face placere .. se numeste O afacere pe cinste..o ascultati la adresa
  http://www.trilulilu.ro/MacRatusca/bff8d4a4e442c5
  O sa va distrati daca aveti rabdare
 • 0 (0 voturi)    
  isi pregatesc terenul (Marţi, 4 mai 2010, 8:04)

  catelu [utilizator]

  Probabil ii preseaza comunitatea europeana si isi pregatesc terenul. Tot ce va ramane de facut este sa-si scrie cu vopsea lavabila "Puscarie" pe frontonul viloaielor si gata, intra in legalitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Tara arde, dl. ministru se piaptana (Marţi, 4 mai 2010, 9:18)

  HappyEnd [utilizator]

  In loc sa cautam de zor solutii astfel incat sa combatem infractionalitatea, dl. ministru e intens preocupat de extinderea retelei de penitenciare si de imbunatatirea conditiilor pentru infractori. Halal!
 • 0 (0 voturi)    
  ce tampenie... (Marţi, 4 mai 2010, 10:01)

  luci [anonim]

  oare suntem condusi de infractori? o amnaliza atenta a legilor de dupa 89 scoate la iveala faptul ca infractorii sunt cei mai protejati in romania... si ne mai intrebam de ce o ducem cum o ducem...
 • 0 (0 voturi)    
  tampenie (Marţi, 4 mai 2010, 13:32)

  Chiriac [anonim]

  1. Daca in alte tari rezultatele sunt neclare si neconvingatoare DE CE sa ne apucam de ceva care nu prezinta garantii ca e viabil?
  2. Implicarea elementului privat presupune obtinerea de profit. Cum scadem costurile in conditiile in care investiitle private trebuie recuperate si fondurile vor fi mulse tot de la stat ?
  E GRAV DACA SI MINISTRUL JUSTITIEI E PUS PE AFACERI CU STATUL.
 • 0 (0 voturi)    
  rip romania (Miercuri, 22 septembrie 2010, 22:23)

  mishu [anonim]

  primii clienti si in acelasi timp marea majoritate a acestor penitenciare vor fii acei consumatori de droguri nu de mult legale. cine cunoaste ''patternul'' intelege asta foarte bine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by