70 de milioane de vizitatori, 192 de tari participante, 20.000 de evenimente culturale, vizitele a 100 de sefi de stat si 4,2 miliarde de dolari buget. Sunt cateva cifre impresionante ale Expozitiei Mondiale Shanghai 2010 care se va deschide oficial vineri. “Better City, Better Life” este tema expozitiei care se va desfasura in urmatoarele sase luni, pana la sfarsitul lui octombrie. Romania are un pavilion propriu, in forma unui mar verde, si promoveaza idea unui oras verde, ecologic si a dezvoltarii sustenabile.

Shanghai-ul este in aceste zile centrul atentiei mondiale, in special din punct de vedere economic. Aici au loc, asa cum s-au exprimat multi, Jocurile Olimpice ale economiei, mediului de business si comertului international. In cursul zilei de vineri, la ora 19.00, ora Shanghai-ului (14.00, ora Romaniei) va avea loc deschiderea oficiala a Expo 2010, urmand ca din 1 mai publicul sa viziteze situl expozitional.

El se intinde pe o suprafata de 5,3 kilometri patrati, pe cele doua maluri ale raului Huangpu, o suprafata de doua ori mai mare decat cea a statului Monaco, de 20 de ori mai mare decat ultima expozitie mondiala care a avut loc in 2008 la Zaragoza si echivalenta cu suprafata a aproximativ 1.000 de terenuri de fotbal.

Presa internationala a relatat faptul ca 18.000 de locuinte au fost rase cu buldozerul pentru a face loc expozitiei si se asteapta ca proprietarii acestor case sa fie printre protestatarii care si-au anuntat deja prezenta la eveniment, alaturi de dizidenti si activisti.

Expo Shanghai 2010 are cel mai mare buget din istoria unor astfel de evenimente, de 4,2 miliarde de doalri, dublu fata de bugetul alocat Olimpiadei de la Beijing. Potrivit Reuters, Shanghai a alocat 45 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii orasului, creand cea mai lunga retea de metro din lume, doua noi terminale ale aeroportului, precum si noi sosele, parcuri si poduri.

Organizatorii au selectat 72.000 de voluntari chinezi pentru situl expozitional si inca 100.000 pentru oras. Daca cei din cadrul Expo 2010 ofera asistenta vizitatorilor expozitiei, ceilalti se ocupa de acestia si le ofera informatii, prin ajutor si traduceri celor care vin in oras cu dorinta de a vizita Expo 2010.

Autoritatile chineze se asteapta ca Shanghaiul sa fie vizitat in cele sase luni de expozitie de 70 de milioane de vizitatori, dintre care 3,5 milioane de straini, toti potentiali clienti. Tocmai de aceea, masurile de securitate in oras sunt maxime. In 1 mai vor fi prezenti la Shanghai presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, la deschiderea oficiala a pavilionului UE, impreuna cu Karel de Gucht, comisarul pentru comert. Nicholas Sarkozy va fi si el prezent la deschidere.

Militarii chinezi duc de mancare voluntarilor
Militarii chinezi duc de mancare
voluntarilor
Foto: HotNews.ro
Chiar daca scopul enuntat sta sub sloganul “Better City, Better Life”, un oras mai bun, o viata mai buna, promovand ecologia, dezvoltarea sustenabila si urbanizarea, expozitia are un scop absolut pragmatic: cele 192 de tari participante spera sa atraga, pentru companiile nationale, clienti noi si sa incheie noi contracte.

Manifestarile din cadrul expozitiei acopera o gama larga, de la forumuri de afaceri si expozitii de diferite produse industriale, la manifestari culturale, spectacole si parade de moda ale unora dintre cei mai renumiti designeri din lume, pana la meciuri de fotbal demonstrative. O serie de celebritati, printre cei 100 de sefi de stat care si-au confirmat prezenta la Expo 2010 pe parcursul celor 6 luni, au venit deja sau urmeaza sa vina la Shanghai.

  • Pilotul de Formula 1 Lewis hamilton a vizitat zilele acestea pavilionul Marii Britanii si a considerat ca acesta promoveaza o imagine a tarii sale "tanara si la moda".
  • O echipa de vis a fotbalului european va veni in septembrie la Expo 2010. Este vorba despre Michel Platini, alaturi de Paolo Maldini, Luis Figo, sau Zinedine Zidane, care vor juca un meci-spectacol impotriva unei echipe a veteranilor fotbalului chinez. Este o ocazie ca vizitatorii sa primeasca suveniruri cu autografele celebrilor jucatori.
  • In pavilionul Italiei va exista o saptamana a modei, iar printre designerii care si-au anuntat prezenta sunt Prada si Ferragamo.
  • India va face in iulie un spectacol cu marii actori ai Bollywood-ului, eveniment in care vor fi implicati 50 de artisti.

Romania spera sa atraga 7 milioane de vizitatori

Romania are propriul pavilion la Expo Shanghai 2010, un mar verde care sugereaza un oras ecologic.

Bugetul alocat participarii la aceasta expozitie a fost de 27 de milioane de lei, iar construirea si amenajarea pavilionului au costat 2,5 milioane de euro.

Deschiderea oficiala a pavilionului Romaniei va avea loc sambata, 1 mai, la ora locala 11.00, ora 06.00 dimineata la Bucuresti, in prezenta Comisarului General al Romaniei pentru Expozitii Mondiale, Ferdinand Nagy.

Hotnews.ro va va tine la curent cu evenimentele care se desfasora in aceste zile la Shaghai si cu relatari despre pavilionul Romaniei.