Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a declarat joi, in cadrul unui dezbateri la CSM pe tema proiectului legii unitare a pensiilor, ca magistratii ar trebui sa militeze pentru a fi inlaturata interdictia de a desfasura activitati economice si astfel nu ar mai fi nevoiti sa ceara pensie de serviciu, transmite Agerpres.

"De ce sa nu spunem ca pensia de serviciu este o compensare a lipsei de drepturi pe care le are judecatorul, nu vorbim de interdictiile care sunt, vorbim de absenta din patrimoniul judecatorului a dreptului, de exemplu, de initiativa economica. Daca am spus asta, am spus totul. Poate ar fi bine sa militam pentru a fi inlaturata aceasta interdictie si sa avem libertatea sa desfasuram activitati economice si atunci nu mai suntem interesati de aceasta pensie de serviciu. In definitiv, orice magistrat isi poate face o afacere", a afirmat Pivniceru.

Judecatoarea a spus ca nu se poate pretinde unui om sa fie somer de lux sau sa suporte criza in mod absolut, in timp ce ceilalti cetateni isi pot complini veniturile prin formule legale.

"Poate ar trebui sa fim derobati de obligatia de tacere si rezerva si aceasta sa se circumscrie in mod exclusiv dosarelor pe care le avem in curs de instrumentat si secretului deliberarii. Poate ar trebui sa iesim public si sa explicam sensul legii, asa cum il pricepe un magistrat de cariera, daca acea lege a dat sau nu a dat un drept cuiva. Daca i l-a dat doar derizoriu si cetateanul ramane doar cu imaginea ca judecatorul nu i-a dat dreptul, dar el in realitate nu l-a avut niciodata", a aratat presedintele AMR.

Pivniceru a criticat intentia Ministerului Finantelor de a gasi formula potrivit careia sa raspunda judecatorul pentru condamnarile Romaniei la CEDO, dar fara sa spuna cum sa se recupereze banii indiferent de cine sau din cauza cui a fost statul roman condamnat.

"Daca s-ar pune asa problema, s-ar vedea ca in ansamblul condamnarilor Romaniei la CEDO, conduita sau condamnarile, cheltuiala, dauna datorata conduitei judecatorilor este infinitezimala. Restul apartine intr-o proportie covarsitoare Legislativului, care...nu are rost sa mai comentam ce hotarari da CEDO si cum este catalogat, si Executivului. Daca e sa ne impartim raspunderile, ar trebui sa le impartim asa cum corect si principial raspunde fiecare pentru faptele sale, si nu intr-un iures general, pe fundal de criza, judecatorul sa fie aratat ca inamicul public numarul unu", a sustinut judecatoarea.

In opinia presedintelui AMR, magistratii sunt "intr-un dialog cu surzi" si ar trebui sa se intrebe daca au o sansa reala sa devina o putere in stat, fiind chemati de statul roman sa faca justitie in beneficiul cetateanului.

"Ca sa vulnerabilizezi un magistrat, trebuie prima data sa nu ii dai bani, sa il umilesti financiar si sa para ridicol in pozitia de putere in stat care decide viata altora. In al doilea rand, trebuie sa ii dai mult de lucru, sute, mii de dosare, sa intre in vrie si sa nu poata intra intr-o normalitate. In al treilea rand, trebuie sa decredibilizezi hotararea lui judecatoreasca, sa nu o pui in executare", a apreciat Mona Pivniceru.

Presedintele AMR a mai spus ca trendul societatii romane este sa merga inapoi, contestand drepturi castigate "dupa priceperea guvernantilor".