Vicepremierul Marko Bela a declarat, joi, la un seminar pe tema romilor, ca proiectul legii educatiei contine prevederi care vor duce la "drepturi sporite si solutii speciale pentru minoritati, inclusiv pentru copiii romi".

"Va pot spune ca proiectul legii educatiei este un bun inceput pentru descentralizarea deciziilor si mana libera pentru comunitatile locale in luarea acestor decizii. Este vorba mai ales despre descentralizarea finantarii si ma refer aici la finantarea pe cap de elev, care se va face cu un coeficient marit pentru minoritati, in functie de specificul zonei. Acest lucru va conduce la drepturi sporite si solutii speciale pentru minoritati, inclusiv pentru copiii romi", a spus Marko Bela, potrivit Mediafax.

Marko Bela a mai spus, referitor la romi, ca, in Romania, au aparut cateva solutii care au inceput sa functioneze, dar care nu s-au soldat cu rezultate vizibile.

"Dar se poate observa ca in ultimul deceniu, incetul cu incetul, a aparut o noua mentalitate privind situatia acestei comunitati. In primul rand, a demarat crearea unui cadru institutional pentru gasirea si impunerea unor solutii - si as face referire aici la Agentia pentru Romi, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sau institutia mediatorilor sanitari, respectiv prezenta romilor la prefecturi si la primarii", a adaugat Marko Bela.

El a mai spus ca "includerea romilor in procesul decizional in toate domeniile, pana la cele mai inalte nivele, este extrem de importanta pentru ca romii au nevoie de reprezentare politica si de societate civila cat mai puternica". Marko a sustinut ca Guvernul va pleda pentru eliminarea discriminarii si a tuturor diferentelor dintre romi si populatia majoritara, respectandu-se principiile egalitatii de sanse.

Proiectul Legii educatiei nationale prevede ca, in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele vor fi studiate in limba materna, cu exceptia Limbii si literaturii romane.