Femeia de 30 de ani care a fost transportata la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti cu septicemie, dupa ce a facut un avort la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, este constienta, dar instabila hemodinamic, potrivit purtatorului de cuvant SUUB, citat de Mediafax. Starea femeii a fost cauzata cel mai probabil de o infectie intraspitaliceasca, potrivit directorului DSP Arges.

"Pacienta este constienta, insa cu instabilitate hemodinamica. Medicii au instituit un tratament adecvat pacientei venite la noi in stare septica dupa un chiuretaj", a precizat purtatorul de cuvant al SUUB, Bogdan Popescu.

Pacienta a intrat in stare de soc la cateva ore dupa interventia suferita la Pitesti. Conducerea spitalului a declansat o ancheta.

"Pacienta a fost adusa cu ambulanta de la Cateasca la Pitesti, la spital, fiind condusa in Sectia de Terapie Intensiva, unde a fost supusa investigatiilor si tratamentului medical. Din primele noastre cercetari, dupa ce o comisie a institutiei pe care o conduc s-a deplasat la acest spital, rezulta ca ar putea fi vorba despre o infectie intraspitaliceasca, deocamdata neconfirmata", a declarat doctor Anca Alexandrescu, director al Directiei de Sanatate Publica Arges, citat de Mediafax.

Au fost prelevate probe din sectia in care a avut loc interventia chirurgicala, din Sectia de Terapie Intensiva si din incaparile adiacente ale spitalului.

"Suspiciunea noastra, repet, neconfirmata inca, este ca infectia ar putea proveni de la manusile si setul perfuzabil care provin dintr-un lot importat din China, accesorii care au fost folosite la operatie", a mai precizat directorul DSP Arges.

Potrivit directorului spitalului, dr. Gheorghe Fratoaica, citat de Agerpres, a fost sesizat Colegiul Medicilor, intrucat este vorba de incalcarea unor proceduri de catre medicul care a efectuat interventia si care a mai fost sanctionat anterior.

'In loc ca pacienta sa fie chiuretata in ambulator, medicul care a efectuat chiuretajul nu a consemnat nicaieri si a dus-o pe sectie, facandu-i chiuretajul acolo. Nu numai ca a efectuat interventia fara sa consemneze, desi era obligat sa faca cel putin foaia de zi, dar i s-a administrat si anestezie intravenoasa. Deci a mai implicat inca un medic in aceasta poveste. (...) A mai existat un factor de risc, pacienta a solicitat intrerupere de sarcina, fara a comunica medicilor antecedentele ei adevarate. A comunicat ca are doar un avort si o interventie minora pe cord, obisnuita, efectuata in urma cu o luna', a spus dr. Gheorghe Fratoaica, precizand ca, in realitate, femeia efectuase anterior nu mai putin de sapte intreruperi de sarcina.

Saptamana trecuta, doua femei au intrat in coma cu septicemie in urma unor interventii chirurgicale ginecologice suferite la Spitalul CFR din Bucuresti. Potrivit Ministerului Sanatatii, interventiile au fost efectuate in conditii improprii, descoperindu-se in sangele pacientelor germeni gram negativi contactati in timpul manevrelor medicale.