Presedintele Traian Basescu l-a primit la Palatul Cotroceni, pe seful Comandamentului Suprem Aliat din Europa (SACEUR), amiralul James G. Stavridis, care s-a declarat onorat sa se afle in prezenta unui comandant de nava.

"Am vazut in biografia dvs. ca v-ati reinnoit brevetul. E un lucru minunat. Mai este valabil?", a intrebat James G. Stavridis, la inceputul intalnirii, relateaza Agerpres.

Seful statului i-a explicat ca, anul trecut, si-a reinnoit brevetul printr-un examen scris, dar si pe simulator. "Da, mi-am reinnoit brevetul anul trecut, inaintea alegerilor, demonstrand tuturor ca am o alternativa, ca nu sunt un politician care ar putea ramane fara serviciu daca pierde alegerile. Scris, dar si pe simulator", a spus presedintele.

Amiralul James G. Stavridis efectueaza o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti, la invitatia sefului Statului Major General al Armatei Romane, amiralul Gheorghe Marin.

Amiralul Stavridis este seful Comandamentului militar american in Europa din martie 2009. El a fost, din octombrie 2006, responsabil al Comandamentului zonei Sud (Southcom), care supervizeaza activitatile militare americane in America latina.

Absolvent in 1976 al Academiei navale, Stavridis este originar din statul Florida.

Presedintele Traian Basescu este absolvent al Facultatii de Navigatie din cadrul Institutului de Marina "Mircea cel Batran" din Constanta. Seful statului detine brevetele internationale de ofiter de marina comerciala, clasa a III-a, a II-a si a I-a, si brevetul international de capitan de cursa lunga.