Parlamentul dezbate miercuri, din nou, Legea pensiilor, dupa ce documentul a starnit reactii aprinse in cadrul sedintelor de saptamana trecuta. Pe de-o parte, premierul Emil Boc a sustinut ca este o lege corecta, bazata pe principiul contributivitatii, precizand ca nu vor scadea pensiile odata cu intrarea in vigoare a noii legi. Opozitia nu este de aceeasi parere, afirmand ca veniturile pensionarilor vor avea de suferit. Dezbaterile au loc in contextul in care zeci de pensionari au protestat miercuri in fata Senatului.

Potrivit Agerpres, pensionarii au adresat un apel catre parlamentari - ''Apel pentru punctul de pensie'', in care au solicitat ca valoarea punctului de pensie sa fie de cel putin 45% din salariul mediu brut pe economie.

Premierul Emil Boc sustine ca in cazul in care va fi mentinut actualul sistem, in cativa ani vor trebui facute imprumuturi de miliarde de euro pentru plata pensiilor. In Romania, pensiile constituie cea mai mare categorie de cheltuieli bugetare. Anual, sunt cheltuite circa 10 miliarde de euro, ponderea in PIB a pensiilor ajungand la aproximativ 8%.

Guvernul mai sustine ca prin actualul proiect de lege vor fi eliminate abuzurile, precum pensionarile frauduloase pe caz de invaliditate si pensionarile anticipate.

Reprezentantii Executivului mai spun ca va fi redusa diferenta foarte mare dintre pensia cea mai mica si pensia cea mai mare. Raportul este de 1 la 100. Cea mai mica pensie este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 37.000 de lei, de peste 100 de ori mai mare.

Pensiile speciale reprezinta un alt subiect sensibil. Potrivit Guvernului, vor fi recalculate toate pensiile speciale.

Discutii aprinse pe marginea pensiilor militarilor

Opozitia se arata neincrezatoare in argumentele prezentate de Guvern. Acestia sustin ca si pensiile mai mici de 3.000 de lei vor avea de suferit. Discutiile contradictorii cele mai aprinse au loc pe marginea pensiilor militarilor. Potrivit unei simulari facute de Casa Nationala de Pensii si Alte drepturi de Asigurari Sociale, la cererea Ministerului Apararii Nationale, cuantumul pensiilor va fi intre 19 si 69% mai mic fata de cel actual.

Potrivit MApN, pensia militara medie actuala este de 1.700 de lei, insa peste 12.000 de militari iau in prezent pensii sub plafonul de 1.000 de lei. 19% dintre militari primesc pensii cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei, in timp ce aproximativ 6.000 de militari iau lunar pensii cuprinse intre 3.000 si 4.000 de lei. Impotriva reducerii pensiilor militarilor s-a declarat chiar si ministrul apararii.

Gabriel Oprea a declarat lunea trecuta, in plenul Senatului, ca nu poate fi de acord cu unele prevederi inechitabile ale Legii unitare a pensiilor, subliniind ca ii va apara pe militari indiferent de consecintele politice. El a afirmat ca grupul senatorilor independenti sustine proiectul Legii unitare a pensiilor, insa in egala masura acesta sustine si anumite amendamente care privesc "recompensarea justa a militarilor si a personalului din sistemul de siguranta nationala". Ministrul Gabriel Oprea a cerut mentinerea pensiilor militarilor si nu taierea lor.

Reducerea cu pana la 69% a fost infirmata de Ministerul Muncii. "Cele care vor scadea nu vor fi nici foarte multe si nu se va ajunge nici la un procent de 69%. Aceste scaderi vor fi proportionale cu cuantumul pensiilor, dar nu se va ajunge la o scadere apocaliptica de aproape 70%", a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan.