Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cere "sa fie dezminitite informatiile cu privire la tratamentele inumane la care ar fi supusi cainii vagabonzi" din capitala moldoveana, precizand ca animalele fara stapan nereclamate de nimeni in termen de 10 zile sunt eutanasiate, dar numai in conformitate cu practica europeana si in niciun caz "nu sunt otravite, batute pana la moarte, arse sau gazate. "Aceste animale fara stapan nu sunt ucise cu cruzime precum este vehiculat. Informatiile cu privire la presupusul tratament inuman al cainilor sunt pe deplin eronate", subliniaza Chirtoaca intr-o declaratie remisa marti redactiei HotNews.ro.

"Cu regret, tin sa mentionez faptul ca reactiile negative la adresa actiunilor Primariei Chisinau in solutionarea problemei maidanezilor sunt exagerate. In acest tumult de proteste s-a omis un aspect important precum agresivitatea acestor animale: atacurile asupra persoanelor, in special asupra copiilor, fiind situatii deosebit de periculoase in cazurile de infectie cu rabie", declara edilul, care precizeaza ca in Chisinau au fost muscate de caini 1.388 de persoane (dintre care 305 copii) numai in 2008, iar in 2009 au fost inregistrate 1.443 astfel de cazuri (347 fiind copii).

"Acesti caini necesita vaccinare, sterilizare si nu in ultimul rand adaptarea in cadrul unui program durabil pentru supravegherea si monitorizarea populatiei de caini vagabonzi, ceea ce este aproape imposibil in acest moment", explica Chirtoaca.

"Conform deciziilor Consiliului municipal Chisinau, cainii vagabonzi intr-adevar sunt adusi la azil si daca in termen de 10 zile nimeni nu-i reclama, sunt eutanasiati in conformitate cu practica europeana si cu prevederile Conventiei europene pentru protectia animalelor adoptata de Consiliul Europei la Strasbourg in 1987 si in mod absolut aceste animale nu sunt otravite, batute pana la moarte, arse sau gazate", subliniaza edilul Chisinaului.

"Conventia Europeana, in art. 11 "Eutanasia" si art. 12 "Reducerea numarului de animale fara stapan", prevede ca "atunci cand un stat estimeaza ca numarul de animale fara stapan prezinta o problema, va lua masuri adecvate pentru reducerea numarului lor: prin capturare, adapostire sau eutanasiere"", arata Dorin Chirtoaca.

"Aceste dispozitii ale Conventiei sunt cuprinse intr-un proiect de lege in ceea ce priveste detinerea si protectia animalelor, aprobata in prima lectura de Parlamentul Republicii Moldova in 2007, promovat si sustinut de organizatiile pentru protectia animalelor din Chisinau. Art. 17 al proiectului de lege "Eutanasierea animalelor bolnave" prevede la paragraful 6 ca animalele bolnave, cu rabie, care au atacat persoane, precum si animalele periculoase, pot fi eutanasiate", mai precizeaza acesta.

Dorin Chirtoaca mentioneaza de asemenea ca, potrivit deciziilor Consiliului municipal Chisinau, la 26 februarie 2010 a fost alocat un lot de teren special pentru constructia unui azil pentru animalele fara stapan. "Speram, odata ce va fi construit azilul preconizat care va avea capacitatea de a adaposti peste 1.000 de maidanezi, sa fie initiat un program viabil de control al populatiei lor. In plus, Primaria va fi ajutata in acest demers de 15 clinici veterinare private si de Facultatea de Medicina Veterinara", precizeaza primarul moldovean.

In final, Chirtoaca subliniaza ca "fara indoiala, consultanta sau consiliere din partea sustinatorilor animalelor fara adapost este necesara si oricand binevenita", dar ca "protestele nu solutioneaza in mod efectiv problemele". "In acest sens, am apelat la unele organizatii internationale importante din domeniul protectiei animalelor in vederea solicitarii unui suport. Eforturile noastre de a identifica solutiile optime ale acestei probleme continua si orice ajutor efectiv in definitivarea lor este asteptat si binevenit", conchide edilul Chisinaului.