Deputatii din Comisia pentru munca si protectie sociala au elaborat, marti, un raport favorabil unei propuneri legislative care prevede extinderea indemnizatiei lunare oferite mamelor angajate sau studente la zi si de la al patrulea copil in sus in conditiile in care reglementarile actuale permiteau mamelor sa primeasca indemnizatia respectiva pentru cel mult trei copii, informeaza Agerpres.

Este vorba de propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

Actul normativ propune ca indemnizatia oferita mamelor pentru fiecare dintre primii trei copii si care pana acum reprezenta 85% din salariu, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru angajate sau 600 lei pentru studente la zi, sa fie extinsa si pentru urmatorii copii. Este vorba de o indemnizatie lunara care se acorda timp de doi ani pentru copiii sanatosi si trei ani pentru cei cu handicap.

In cadrul dezbaterilor de la comisie, deputatul PDL Ioan Botis a solicitat - dar nu a obtinut - o amanare a votului la proiectul de lege pana cand Guvernul va veni cu un studiu de impact financiar avand in vedere ca propunerea legislativa presupune alocari de sume de la buget.

Intr-o nota ironica, deputatul PSD Adrian Solomon a incercat sa explice necesitatea acestei propuneri legislative.

"In Romania, pana in anii '50 - '60, romanii aveau obiceiul sa nasca foarte multi copii, 9-10 si sa traiasca vreo 4-5 datorita sistemului de sanatate precar. Data fiind mareata guvernare Boc iata ca incep acum oamenii (...) sa nasca din ce in ce mai mult ca sa ramana si ei cu unul, doi pentru ca vedem cati stafilococi si streptococi sunt cultivati in (...) spitalele din Romania", a afirmat Solomon.