Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru functionarea ANI: demnitarii vor depune doua tipuri de declaratii de avere

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 26 aprilie 2010, 16:41 Actualitate | Esenţial


Guvernul a avizat, in sedinta speciala de luni, un proiect de lege pentru continuarea functionarii Agentiei Nationale de Integritate, a anuntat premierul Emil Boc. "Prin acest proiect de lege, Guvernul urmareste si realizeaza continuarea activitatii ANI si declararea in continuare a averilor demnitarilor", a afirmat primul ministru.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu le-a cerut reprezentantilor PSD, prezenti la consultarile de la Palatul Cotroceni, sa sustina adoptarea in Parlament a proiectului de lege pentru functionarea ANI in cel mult 10 zile, potrivit Agerpres.
 • "Daca ai optat pentru o functie publica, esti obligat la transparenta in legatura cu modul in care ti-ai dobandit averea, pentru a se putea face o comparatie intre averea lor de la inceputul, din timpul si de la finalul mandatului", spune primul ministru.
 • Potrivit proiectului de lege, demnitarii ar urma sa depuna doua tipuri de declaratii de avere: una ce va avea caracter public si o alta, ce va avea caracter confidential. Practic, Agentia Nationala de Integritate va avea in continuare dreptul sa cerceteze declaratiile de avere ale demnitarilor, inclusiv datele care vor avea un caracter confidential pentru public.
 • Din declaratiile publice sunt eliminate doar prevederile care vizeaza adresele exacte ale locuintelor sau bancile in care sunt detinute conturile
 • In declaratia de avere confidentiala vor fi trecute toate datele care erau completate si in prezent
 • Practic, demnitarii vor trebui in continuare sa isi treaca, in declaratia de avere, contul bancar, numarul conturilor bancare si valoarea acestora.
 • In iunie, cand demnitarii isi vor reactualiza declaratiile de avere, ei practic isi vor completa acest formular al declaratiei publice si declaratia de avere sau de patrimoniu, potrivit noii legi, care merge la ANI, aceasta depunandu-se la persoana responsabila din cadrul institutiei, care trebuie sa o depuna mai departe Agentiei de Integritate
 • In declaratiile publice pot fi trecute localitatile, potrivit ministrului justitiei, Catalin Predoiu
 • Catalin Predoiu: Demnitarii nu vor mai fi obligati sa declare public firmele sau institutiile de la care sotii/sotiile obtin venituri.
 • A doua modificare. Raportul intocmit de ANI va putea fi trimis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Parchetului", in cazul in care se constata nereguli, a mai precizat primul ministru.
 • ANAF sau Parchetul pot propune instantei masuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, si declansa procedurile specifice potrivit competentelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua masura impozitarii bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de procedura fiscala, sau la randul sau va sesiza Parchetul cu privire la savarsirea unei infractiuni
 • Emil Boc: Pe acesta cale, raspundem exigentelor CCR prin care ANI sa nu fie considerata un organism jurisdictional, in sensul puterii judecatoresti
 • Emil Boc a tinut sa sublinieze ca ANI nu se substituie intr-un organism in sensul puterii judecatoresti si ca spera ca proiectul de lege va fi adoptat urgent de catre Parlament, pentru ca activitatea Agentiei Nationale de Integritate sa aiba continuitate.
 • "Proiectul este consecinta deciziei CCR cu privire la legea care vizeaza functionarea ANI. Prin acest proiect de Lege, Guvernul urmareste sa realizeze urmatoarele obiective: continuarea activitatii ANI, declararea in continuare de catre demnitari, in Romania, a averii, in formula propusa de lege, pentru a servi interesul public si al Romaniei, interes ce tine de existenta unei autoritati care sa verifice averile demnitarilor", a spus Emil Boc.


Citeste mai multe despre   


2773 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Eram sigur (Luni, 26 aprilie 2010, 16:18)

  Traficantu_De_Influentza [utilizator]

  Ca o sa bage o porcarie de genul CONFIDENTIAL !!! Cum naiba sa fie normal asa ceva? Ce e secret de stat? Sunt alesi de popor, poporul trebuie sa stie. Confidential ca sa vada ochii unora si sa se santajeze intre ei ca berbecii dupa tot in detrimentul omului de rand. Si impuscatul ar fi o pedeapsa prea mica pentru voi !!!
  • -4 (4 voturi)    
   Critici PDL? (Luni, 26 aprilie 2010, 18:48)

   G [anonim] i-a raspuns lui Traficantu_De_Influentza

   Fraiere, proiectul de lege e facut de Base si Boc. Cu tot cu confidential.

   Parlamentul e format in majoritate de PDL si acolitii lui. Sa inteleg ca pe ei ii critici?
   • +4 (4 voturi)    
    mi se pare unicul mod (Luni, 26 aprilie 2010, 19:07)

    prudent [anonim] i-a raspuns lui G

    de a satisface si ce a zis CCR. ANI da la ANAF si ANAF trimite direct la parchet!!! Nu stiu cum ramane cu incompatibilitatile, ca de asta fiscul nu e interesat.
    • +3 (3 voturi)    
     care fisc? (Luni, 26 aprilie 2010, 21:06)

     neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui prudent

     u ai vazut vreu fisc pe aici prin romanica? ai vazut vreunu prins de fisc? ce e asta fisc? astia stiu sa adune o suma din 2008 cu una din 2009 si sa explice diferenta? ca poate e de natura de crestere economica, da stiu sa o explice? canci. nu exista! pe criterii de bani doar certuri si ceata multa. asta tace si le lasa asa. de ce? repet... el nu stie? ce asteapta? tre sa existe ani, anaf, fisc, etc? nu tot de bani se ocupa? ce e asta ? dero 3 in 1?
  • +5 (5 voturi)    
   nu citesc eu bine? (Luni, 26 aprilie 2010, 19:00)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Traficantu_De_Influentza

   sumele se gasesc si in declaratia publica. Numele exact al bancii si numarul de cont sunt confidentiale. Deci daca dl.X -ales- creste intr-un an cu 300 000 euro se vede public.
  • +3 (5 voturi)    
   Usor !! (Luni, 26 aprilie 2010, 19:35)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Traficantu_De_Influentza

   Partea de confidentialitate se refera doar la adesa, nr de telefon, numele bancii si nr de cont, etc adica informatii sensibil. Tie ti-ar conveni sa iti stie o tara intreaga adresa, cnp-ul, nr de telefon de acasa si mobilul?

   Restul datelor ramana publice - sumele din conturi, terenuri si case detinute, alte proprietati, alte active de valoare..
   • +1 (1 vot)    
    hai frate... (Luni, 26 aprilie 2010, 20:36)

    neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui Surfer

    eu iti spun ca informatiile astea se pot "sparge" si altfel... nu sunt asa confidentiale... ca de ex cu cnp-ul te legitimezi peste tot si esti in toate bazele de date... e deajuns un angajat contra ideologiei tale si esti pe www. cu adresa la fel, in romanica vecinii sunt barfitori sefi, mobilul se da cel putin la 3-4 serii de cunsotinte... ca doar tre sa atraga spagile, iar la nevoie se schimba f ushor. deci, ce le e frica, sa nu fac miting in fata casei lor? eu l-am ales si tre sa stiu si cu ce se imbraca, sa vad dc banii mei se duc pe lucuri concrete sau pe fite in capul lui de politician imbracat de la armani, cand el nu a spicuit o idee la tribuna aceea! esti public=stiu si ce numar ai la pantofi, altfel stai mataluta acasuta si lasa pe altul "transparent" sa imi apere interesele mele.
 • 0 (8 voturi)    
  Coooom???? (Luni, 26 aprilie 2010, 16:25)

  Sarsaila [anonim]

  Frate, ma tavalesc de ris!... Cum adica una publica si una confidentiala? Adica cum adica cum???? Si ce scrie intr-una si ce scrie in cealalta?... Una buna si una rea?... Una adevarata si una falsa?... Una mie si una tie?.. :))))))
 • -1 (3 voturi)    
  let me tell you a little secret (Luni, 26 aprilie 2010, 16:33)

  andrei [anonim]

  E o lege aflata in vigoare doar de prin 2003 incoace, 52 la numar, privind transparenta decizionala in administratia publica, care statueaza, in esenta, ce principiu credeti?: acela al supunerii oricarui proiect de act normativ, initiat de catre o autoritate sau institutie publica din Romania, cui credeti?, dezbaterii opiniei publice.

  Adica, sa stie si badea Gheorghe din fundul curtii ultimului catun din Romania, atunci cand se conecteaza wireless la laptopul sau proprietate personala in timp ce se afla intr-o toaleta de ultima generatie, dotata cu cateva scanduri si o gaura mare in pamant, dupa ce "trage" apa si intra pe net in cautare de ceva pe goagle, ce tip de reglementari sociale cu aplicabilitate generala urmeaza sa mai fie aprobate si sa ii afecteze, intr-un fel sau altul, pozitiv sau negativ, existenta.

  Iar daca badia are ceva de comentat, sa o poata face intr-un interval de timp de 30 de zile, dupa care proiectul de act normativ, definitivat, cu unele observatii incluse, dupa caz, sa poata fi transmis la Guvern si informat din nou publicul larg cu privire la forma sa finala si data la care urmeaza sa intre in sedinta si sa fie aprobat.

  De cand il cunoasteti pe Emil Boc? Era marioneta cuiva prin 2002 - 2004? Vi-l mai amintiti ce mare campion al transparentei era, cum critica el guvernul Nastase pentru practici nedemocratice, facand trimitere mai mereu la legea transparentei decizionale? Toata ziua vorbea cu presa, si in culcare, si in sculare, la orice ora din zi si din noapte. Asa si-a castigat notorietatea si credibilitatea.
 • -2 (4 voturi)    
  inca ceva (Luni, 26 aprilie 2010, 16:35)

  andrei [anonim]

  Ei bine, cum procedeaza acum viteazul, juristul, marele barbat de stat si profesor de drept constitutional Milica, aka Basescu’s toy? Ultimele doua exemple semnificative: proiect de lege privind revizuirea Constitutiei, in cel mai pur stil comunist, fara supunerea acestuia dezbaterii publice, fara informarea presei, nimic, direct in Guvern pe usa din dos si un latrat ulterior, post eveniment, post sedinta de Guvern, cu tupeu si pe un ton ridicat, ca s-a lucrat de o o luna de zile la el, ca gata, ca basta, ca ciocu' mic, am rezolvat-o si pe asta. Doi: proiectul de astazi, referitor la ANI, tot pe ascuns, tot fara prezentarea documentului, in prealabil, opiniei publice. Buun, era graba mare, dar sa fim bine intelesi! Si intr-un astfel de caz, Guvernul nu are nicio scuza pentru practicile de tip mafiot prin care nu informeaza presa si opinia publica asupra agendei de lucru a sedintei Guvernului, in forma sa completa, nu praful in ochi pentru fraieri de doar 10-20 de proiecte de acte normative, si nu fara a le prezenta in format electronic, word sau .pdf, cu macar o zi inainte. Apropo, exista un act normativ care reglementeaza si aspectul acesta. Tot aflat in vigoare. Tot incalcat la greu.

  Macar daca, inainte de a incepe o sedinta de Guvern, ca un mic pas inainte, spre o normalitate relativa, Boculet ar prezenta agenda completa, cu intre 40 si 80 de proiecte de acte normative, inclusiv in format electronic, pentru ca acestea sa poata fi examinate de oricine. In stadiul actual, multe proiecte nu doar ca nu sunt supuse dezbaterii publice, nu doar ca nu sunt anuntate ca urmand sa intre in sedinta de Guvern, nu doar ca nu sunt prezentate public ca fiind adoptate intr-o sedinta sau alta, s-a ajuns in halul in care apar direct in Monitorul Oficial, unde o armata de juristi stau cu ochii beliti sa vada ce minuni a mai realizat
  Samantha, in loc sa sanctioneze anomalia aceasta ilegala, imorala si nedemocratica.
 • +3 (3 voturi)    
  bonus (Luni, 26 aprilie 2010, 16:36)

  andrei [anonim]

  Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, insa autoritatile si institutiile publice din Romania, in frunte cu onor Guvernul, si nu de azi, de ieri, sunt cele care incalca cel mai flagrant dispozitiile in materie de transparenta publica. Este inadmisibil, scandalos. Iar societatea civila doarme bine mersi, in conditiile in care, unita, ar putea schimba foarte rapid lucrurile, fortand Guvernul sa intre in legalitate.
  • 0 (0 voturi)    
   cum poate? (Marţi, 27 aprilie 2010, 1:29)

   curios [anonim] i-a raspuns lui andrei

   guvernul sa oblige un consilier local sa-si declare averea? dar incompatibilitatea? dar pe un parlamentar? ce sa faca societatea civila cu reteaua Voicu in fata sau cu CCR sau cu ICCJ?
 • -4 (6 voturi)    
  Reforma "morala" varianta PD? (Luni, 26 aprilie 2010, 16:39)

  vio [anonim]

  Asta-i mult trambitata "moralitate" a PDului?O declaratie pentru "popor", alta pentru "baietii destepti"!

  Oare ce vor scrie Videanu sau Udrea? Normal, ca sunt "saraci" si sufera ca si poporul!
 • +6 (6 voturi)    
  ANI nu mai poate sesiza instanta (Luni, 26 aprilie 2010, 16:59)

  gigi [anonim]

  Pana acum ANI sesiza direct instanta. Acum sesizeaza Parchetul sau ANAF. E o mizerie, e exact varianta pe care si-o dorea Voicu.

  Rest in peace, ANI.
 • +4 (4 voturi)    
  da sigur (Luni, 26 aprilie 2010, 17:00)

  cosming [anonim]

  Hmm ai naibii demnitari, ei mereu sunt mai speciali. Adica cum declaratie publica si declaratie confidentiala ? Ce e porcaria asta ?
  Sa inteleg ca constitutional ar fi ca toti cetatenii sa aiba dreptul la depunerea acestor declaratii publice si confidentiale.
  Auzi, sa trimita la FISC declaratia in caz ca se constata nereguli, si la FISC ce se intampla? Sigur o sa aiba chef FISC-ul sa-si taie singur painea de la gura legandu-se de judecatori, notari si alte soparle politico-administrative de care depind direct sau indirect.
  • 0 (0 voturi)    
   si e mai bine? (Luni, 26 aprilie 2010, 19:04)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui cosming

   sa o trimeata la judecatorii din reteaua Voicu? In plus, ne place sau nu, ce a zis CCR trebuie respectata altfel omoara si legea asta. Sesizarea se face la fisc si aceia au voie sa o trimita direct la parchet. Mi-ar place sa vad si pe burtosii sefi de sindicat obligati sa faca declaratii -acolo sa vezi minuni! Cu cat zbiara mai tare cu atat au avere mai mare..
 • +7 (7 voturi)    
  Curtea Constitutionala, un cuib de comunisti! (Luni, 26 aprilie 2010, 17:04)

  darius [anonim]

  Orice fapta buna in Romania nu ramane nepedepsita de CCR!
  Va amintiti, si CNSAS a fost facut praf tot de judecatorii de la CCR!
  • +3 (3 voturi)    
   neu nu mai cred... (Luni, 26 aprilie 2010, 20:45)

   neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui darius

   ... in constitutia romaniei pe care se pare ca o respecta astia! ateu fiind, mai degraba cred in Dumnezeu.
 • +4 (4 voturi)    
  problema ANI (Luni, 26 aprilie 2010, 17:40)

  anke [anonim]

  in varianta sustinuta azi in guvern, ani nu mai are niciun rost.

  inainte ani sesiza instanta in cazul in care constata diferenta intre declaratii de avere si venituri. diferentele in sine nu sunt infractiuni, instanta judeca si spunea daca diferentele sunt nejustificate si decidea confiscarea, eventual spunea daca e infractiune si cazul se judeca in continuare. ani sesiza parchetul doar daca constata fals in declaratii (active "omise"), ceea ce e infractiune. in acest caz, parchetul se putea si autosesiza.

  parchetul nu poate fi sesizat decat daca e constatata o infractiune. deci ani nu poate sesiza parchetul daca doar constata diferente intre declaratii si venituri. practic toate diferentele nejustificate raman in prezent necontrolate.

  deci ani sesizeaza acum anaf si parchetul in situatii in care acum anaf si parchetul au datoria sa se autosesizeze, dar nu poate face nimic daca se constata diferente vadite intre declaratii de avere intre 2 momente si veniturile din perioada respectiva.

  reteaua a invins.
 • +6 (6 voturi)    
  nesimtiti (Luni, 26 aprilie 2010, 18:49)

  petru [anonim]

  averea peroanelor publice nu trebuie sa fie in nici un mod confidentiala. cui nu-i convine sa-si dea demisia.
  • +2 (2 voturi)    
   corect... (Luni, 26 aprilie 2010, 20:40)

   neintelesul [utilizator] i-a raspuns lui petru

   mama imi zicea mai in gluma mai in serios: eu te-am facut, eu te omor. deci traduc eu te-am pus acolo eu te controlez. dc nu iti place da-te jos si lasa pe altul care nu ii fuge mintea la prostii!
   o ducem greu! vreau sa stiu de ce ala pe care l-am ales nu simte greul meu.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version