Prim-solista Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" Amelia Antoniu se simte bine, respira fara ajutorul aparatelor, dar are un suport de oxigen, a declarat, Bogdan Popescu, purtator de cuvant al Spitalului Universitar, citat de Agerpres.

El a afirmat ca aceasta a trecut cu bine noaptea, precizand ca nu poate vorbi pentru ca trebuie sa-si protejeze laringele, dupa ce a stat in aceasta perioada cu o sonda de intubatie.

Starea celei de-a doua paciente Alice Preda este insa grava, aceasta avand insuficienta multipla de organe si soc toxico-septic, a mai spus dr. Bogdan Popescu, adaugand ca prognosticul in cazul acesteia ramane ''foarte rezervat''.

Cele doua paciente au fost internate la Spitalul CFR 2 pentru interventii minore, dar dupa operatii starea lor s-a inrautatit si au fost transferate la Sectia Terapie Intensiva a Spitalului Universitar.

Amelia Antoniu se internase la Spitalul CFR 2 pentru cauterizarea unei rani pe colul uterin, o interventie simpla in urma careia, in mod normal, ar fi trebuit sa se externeze foarte repede.

Prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sanatatii, a declarat, luni, ca in cazul celor doua paciente, Amelia Antoniu si Alice Preda, este vorba de germeni gram negativi, contactati in timpul manevrelor medicale ca urmare a unei infectii nosocomiale.

Molnar Geza a explicat ca germenul, ajuns in sange, elimina o toxina care la una dintre femei a dus la insuficienta hepatica.

Consilierul ministrului Cseke Attila a precizat ca ancheta va stabili cum a avut loc infectarea.

"Pana in prezent, Comisia de evaluare a Ministerului Sanatatii a stabilit ca afectiunile actuale ale celor doua paciente de la Spitalul CFR 2 se datoreaza asistentei medicale acordate in aceasta unitate medicala.

In cazul uneia dintre paciente s-a depistat in sange microrganismul de gram negativ – burkholderia cepacia care demonstreaza conditiile improprii in care au fost efectuate interventiile medicale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.