Fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei in Singapore a depus, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti actiune penala impotriva statului singaporez, cerand anularea mandatului international de arestare preventiva emis pe numele sau in cazul accidentului din decembrie 2009 soldat cu moartea unei persoane, informeaza Mediafax.

"Raspunsul oficial al Ministerului roman al Justitiei, transmis Autoritatilor din Singapore, a fost clar si fara echivoc, aratand ca nu se poate pune in aplicare acest mandat. Motivatia a fost in Conformitate cu Conventia de la Viena, referitoare la relatiile diplomatice, aratandu-se ca eu am imunitate pentru acest mandat de arestare si in plus ca nu exista nici un Acord de Extradare intre cele doua tari, fapt cunoscut foarte bine si de catre autoritatile singaporeze, ceea ce ma determina sa cred ca a fost doar un alt mod de presiune asupra actului de justitie din Romania si de presiune psihica asupra mea!", afirma Silviu Ionescu intr-un comunicat, despre care spune ca va fi trimis si presei singaporeze.

El arata ca autoritatile singaporeze stiau de la bun inceput ca acest mandat este ilegal, dovada ca, inainte de a-l emite, au transmis rezultatele anchetei pe care au desfasurat-o in Singapore, autoritatilor romane, rezultand ca recunosc competenta Justitiei Romane pentru pronuntarea unei decizii in acest sens.

"Daca erau convinsi ca nu mai am imunitate, trebuia sa demareze actiunea in Justitia lor locala, fara a mai transmite rezultatele anchetei in Romania si fara sa accepte formarea unei comisii mixte romano-singaporeze (rogatorie), care sa lamureasca eventualele puncte neclare din ancheta singaporeza. Dupa ce obtineau o sentinta de condamnare a mea, o puteau transmite Romaniei pentru a fi sau nu validata! Ca urmare, pot deduce ca acest mandat a fost emis doar cu intentia de presiune asupra anchetatorilor romani si a mea personal!", spune Silviu Ionescu.

El adauga ca existenta in continuare a acestui mandat, chiar daca a fost refuzat, pe baze legale, de catre autoritatile romane, ii creeaza o presiune psihica suplimentara si un extra deficit de imagine, atat in Romania, cat si la nivel international si nu era necesar si nici legal sa fie emis in acest moment.

"Nerespectarea Conventiei de la Viena referitoare la relatiile diplomatice creeaza un precedent foarte periculos si ne poate intoarce cu sute de ani in urma, anuland eforturile pe care comunitatea internationala le-a demarat chiar de pe vremea lui Napoleon, cand imunitatea diplomatica era tratata in acelasi mod cum o face, culmea, in zilele noastre, statul Singaporez!", mai scrie Silviu Ionescu.

El arata ca cel mai important argument in initierea acestei actiuni este convingerea sa si a avocatului sau ca puteau actiona in instanta statul singaporez, pentru anularea acestui mandat ilegal, "cu rezervarea dreptului de-a cere si despagubiri, motivatia putand fi facuta doar pe baza deciziei autoritatilor romane, de unde rezulta ca mandatul emis a fost ilegal", el neasumandu-si niciun risc ca in final ar putea fi acuzat ca a gresit.

"Cu toate acestea, mi-am asumat raspunderea de-a dovedi personal, cu martori si specialisti in drept diplomatic, ca acest mandat este ilegal, asumandu-mi riscul ca in acest mod pot si pierde cazul, risc care exista intotdeauna intr-o justitie corecta, ca cea din Romania, unde nu ai cum sa stii in avans rezultatul! Asumarea acestui risc sper ca va demonstra si faptul ca nu ma ascund in spatele autoritatilor romane si ca respingerea mandat nu a fost facuta pentru vreun motiv politic (eu nefiind implicat in nici un fel in politica!), ci doar pentru ca s-a respectat legea!", conchide Silviu Ionescu.

In opinia sa, ceea ce poate fi considerat cu adevarat sensibil de catre autoritatile singaporeze este faptul ca a prezentat niste opinii ale unui disident, fost cetatean singaporez, avocat, care a primit azil politic in SUA, caz in care a facut precizarea ca declaratiile provin de pe blogul acestuia, sau prezentarea unor inregistrari video, cu procedura de biciuire in Singapore, la care de asemenea a mentionat clar ca sunt preluate de pe You Tube si ca nu isi asuma veridicitatea acestora, insa ca intr-adevar aceasta pedeapsa exista si ca se aplica in Singapore.

De asemenea, el sustine ca a prezentat un alt material, din presa asiatica, in care ziarul Wall Street Asia a fost amendat pentru ca a scris ca justitia singaporeza are nevoie de imbunatatiri, iar niste tineri au fost inchisi pentru ca purtau pe strada tricouri cu un judecator imbracat in cangur, ei spunand ca intentionau sa arate ca justitia singaporeza mai poate fi imbunatatita. "In acest context am facut afirmatia, pe care o sustin si in continuare, ca asemenea masuri am mai vazut in Romania doar pe vremea lui Ceausescu!", spune Ionescu.

Parlamentul din Singapore va discuta in cadrul sedintei de luni despre masurile pe care le poate lua statul impotriva diplomatului roman Silviu Ionescu, pentru afirmatiile calomnioase facute la adresa sistemului judiciar singaporez. Pentru sesiunea de interpelari din cadrul sedintei de luni, parlamentarii au depus o intrebare pentru a afla daca Singapore poate demara actiuni judiciare impotriva lui Silviu Ionescu, pe care il acuza ca a facut afirmatii calomnioase la adresa sistemului judiciar singaporez.