Romanca Raluca-Ioana van Staden a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru Cea Mai Buna Femeie Inventator - pentru inventarea unui "senzor care determina existenta cancerului in corpul uman in mai putin de 6 minute", anunta Andreea Marin Banica pe blogul personal, vedeta de televiziune fiind la randul sau premiata cu Medalia de Aur pentru inovatia Violet - un body extensibil destinat bebelusilor.

"Romania, care anul trecut a fost pentru prima data castigatoare a Marelui Premiu al Salonului de la Geneva, a obtinut si anul acesta rezultate notabile", scrie Andreea Marin Banica pe blogul sau, mentionand ca "cea mai importanta distinctie de anul acesta pentru Romania" a fost obtinuta de Raluca-Ioana van Staden pentru o inovatie la care a lucrat in echipa impreuna cu sotul sau, Jacobus Frederick van Staden: Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru Cea Mai Buna Femeie Inventator, aceasta dupa ce echipa obtinuse si un premiu special pentru proiect.

Raluca-Ioana van Staden explica intr-un interviu acordat Andreei Marin Banica ca dispozitivul pe care l-a inventat este "un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, printr-o procedura simpla care poate sa-ti spuna acest lucru in mai putin de 6 minute".

"Interesant este ca acest lucru poate fi determinat inainte de a avea simptomele bolii, ceea ce e un mare avantaj: descoperit la timp, cancerul poate fi tratat cu succes. Noi am facut experimente deja pe diverse tipuri de cancer: ovarian, la san, gastrointestinal, de prostata. In momentul in care dispozitivul nostru ar fi produs pe scara larga, el ar fi foarte usor de utilizat de catre orice medic sau asistent medical, dar chiar si de catre oamenii fara o pregatire in domeniu, pentru ca modul de utilizare este la fel de usor ca in cazul glucometrului. Proiectul nostru are loc in unicul laborator de tehnologie analitica de proces din Romania, PATLAB, aflat in Institutul de Electrochimie si Materie Condensata Timisoara", a precizat Raluca-Ioana van Staden.

Andreea Marin Banica - medalie de aur pentru inovatia Violet, un body extensibil destinat bebelusilor

"Nu e putin lucru pentru mine, cu atat mai mult cu cat nu sunt decat un «inventator ocazional», ideea simpla si foarte utila pentru copiii aflati in primii ani de viata fiindu-mi inspirata de o nevoie a fiicei mele cand avea doar cateva luni. Intre timp, produsul «Body cu chilotel extensibil Violet by Andreea Marin Banica» a devenit foarte popular in Romania", scrie Andreea Marin Banica pe blogul personal.

Vedeta precizeaza ca produsul sau a cunoscut la Geneva un interes crescut din partea cumparatorilor si distribuitorilor straini.

Salonul International de Inventii de la Geneva se afla la cea de-a 38-a editie si in acest an a reunit aproape 1.000 de inventii din 45 de tari, evenimentul desfasurandu-se in perioada 21-25 aprilie.

Si inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa a fost premiat cu medalia de aur la actuala editie a Salonului International de Inventii de la Geneva, el prezentand in fata juriului un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care permite o crestere a randamentului motoarelor cu ardere interna.