Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, afirma ca una dintre principalele probleme ale litoralului romanesc o reprezinta modul haotic in care s-a construit in ultimii 20 de ani, in unele cazuri de catre "persoane de la Bucuresti, cu influenta si cu foarte multi bani", relateaza Mediafax. Udrea a precizat ca aceste constructii ilegale ingradesc accesul turistilor la plaje.

  • "Turismul de litoral are foarte multe alte probleme legate de calitatea serviciilor, legate de preturi, dar are probleme legate de felul in care s-a construit in ultimii 20 de ani in statiuni ignorandu-se interesele generale, interesul public, respectandu-se un interes privat imediat care pe termen lung a dus la situatia in care ne aflam astazi", a declarat Elena Udrea, sambata, in cadrul seminarului "Urbanismul si turismul durabil. O provocare pentru relansarea litoralului romanesc", desfasurat la Mangalia.
  • "Oamenii vin pe litoral nu numai pentru hotelurile de aici sau mai putin pentru hotelurile de aici, pentru mancarea de pe litoral, vin pentru plaja si soare. Ori plajele au inceput sa fie ocupate de constructiile fie abuzive, fie constructii care au autorizatie de construire date de autoritatile publice locale, iar accesul la plaja este din ce in ce mai greu, suprafata este din ce in ce mai mica", a mai spus Elena Udrea.
  • "Ne lovim de o opozitie fantastica din partea celor care au ignorat si legile si interesele generale si au construit cum au vrut. Aseara am avut o situatie absolut grava, din punct de vedere al statului, in Costinesti, unde cei care au construit incalcand legea au ignorat somatiile date, actiunile statului de demolare, si au revenit pe teren incercand sa-si definitiveze lucrarea pana la inceputul sezonului", a precizat Elena Udrea.
  • "In Eforie Nord s-a construit in jurul Lacului Belona fara sa se respecte nicio legislatie, iar acum ne luptam cu niste proprietari. La Belona nu stiu cum au putut sa construiasca pentru ca lacul este monument istoric. Nu aveau voie sa construiasca in jurul lacului. Acolo sunt proprietari pe teren, au autorizatie de construire, legea nu-ti permite sa faci nimic decat sa expropriezi. Exproprierile sunt foarte dificile in momentul acesta, avand nevoie de o modificare a legislatiei pe de o parte si avem nevoie sa recladim autoritatea statului. Statul este pur si simplu ignorat, este amenintat, reprezentantii statului sunt amenintati, apostrafati, au fost scosi caini din dotare impotriva autoritatilor statului, s-a intervenit cu jandarmi, cu politie si cu procurori de fata", a explicat ministrul Turismului.
  • "Primarii din sudul litoralului au colaborat, dar ei se tem si ne spun ca cei care construiesc sunt la Bucuresti, persoane cu influenta, persoane cu foarte multi bani si nu au curajul sa ia masuri impotriva lor", a mai declarat Elena Udrea.
  • "In Mamaia spuneam inca de anul trecut ca exista o aglomerare a constructiilor. Viziunea pe care primarul de Constanta o are asupra dezvoltarii statiunii Mamaia nu corespunde cu viziunea noastra. Insist sa spun ca o statiune de litoral trebuie sa dea accesul turistilor la plaje si la mare, nu doar celor care isi permit sa construiasca apartamente rezidentiale pe plaje", a mai spus ministrul Turismului.
  • "Anul trecut am incercat sa promovam o ordonanta de urgenta prin care sa introducem si sanctiuni pentru nerespectarea legii de catre primari. La vremea aceea, desi ordinul a trecut prin Guvern, ministrul de Interne care era din PSD nu a promovat ordonanta tocmai pentru ca era problema din Mamaia", a mai spus Udrea.