Hubble, primul telescop spatial, care a revolutionat astronomia si a bulversat viziunea oamenilor asupra Universului prin imaginile spectaculoase ale galaxiilor aflate la mii de ani lumina de Terra, sarbatoreste in acest week-end a douazecea aniversare a lansarii sale, relateaza AFP.

Pentru a sarbatori acest eveniment, NASA a dat publicitatii sambata o serie de imagini spectaculoase ale Nebuloasei Carina, situata la 7.500 de ani lumina de Pamant, in sudul constelatiei Carina. Lansat in 24 aprilie 1990 cu ajutorul navetei Discovery, Hubble a fost plasat pe orbita la 600 de kilometri deasupra Pamantului.

Rod al colaborarii intre Nasa si Agentia spatiala europeana, celebrul telescop a devenit operational la trei ani de la amplasarea pe orbita.

Incepand cu acest moment, Hubble a inceput sa transmita imagini uluitoare de supernove si explozii gigantice care marcheaza moartea unei stele.

Telescopul de 12 tone, cu o lungime de 13,3 metri, a transmis 570.000 de imagini a peste 30.000 de obiecte stelare.

Gratie acestor observatii, astronomii au obtinut confirmarea faptului ca Universul este in expansiune la un ritm care se accelereaza si au reusit sa-i calculeze varsta, estimata la 13,7 miliarde de ani.

Aceasta acceleratie este rezultatul unei forte misterioase denumita energia intunecata, care constituie aproape 75% din univers si care echilibreaza forta de gravitatie. Restul cosmosului este format din aproximativ 5% materie vizibila si circa 20% materie intunecata.

Recenta misiune Atlantis a permis prelungirea vietii lui Hubble cu cel putin cinci ani, in asteptarea amplasarii succesorului sau, telescopul spatial pe infrarosu "James Webb Space Télescope/JWST", mai puternic, care ar putea sa surprinda chiar momentul nasterii universului.