Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale de a declara aproape toate puterile de control si juridice ale ANI neconstitutionale, arata un comunicat al Ambasadei transmis HotNews.ro.

Misiunea diplomatica a Statelor Unite la Bucuresti arata ca a remarcat in trecut contributia pozitiva a ANI asupra reformelor si rolul sau crucial pe care l-a jucat in indeplinirea celor patru obiective stabilite prin mecanismul de verificare si cooperare stabilite de Comisia Europeana.

"Salutam anuntul Guvernului Romaniei care urmeaza sa ia masuri pentru restabilirea mandatului deplin al ANI", conchide sursa citata.

Reactia SUA a fost precedata de o alta la nivel international, si anume a Comisiei Europene, exprimata chiar de presedintele Jose Manuel Barroso.

"Suntem preocupati de posibila slabire a rolului ANI, care are nevoie de o baza legislativa care sa ii garanteze deplina independenta si posibilitatea de a desfasura anchete", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in declaratiile de presa facute in urma pranzului de lucru de la Bruxelles de joi, cu presedintele Basescu.

Barroso a subliniat faptul ca "o agentie pentru integritate intr-o tara unde exista sau au fost identificate probleme grave de coruptie de catre autoritatile democratice este o prioritate".