Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, a precizat vineri ca nu pot fi lansate acuzatii la adresa personalului medical de la Spitalul CFR 2 din Bucuresti pana la finalizarea anchetei epidemiologice, transmite Agerpres. Potrivit lui Astarastoae, in toate unitatile medicale cu paturi din lume exista virusi intraspitalicesti.

Profesorul iesean a afirmat ca deocamdata nu se poate lua in calcul varianta unei culpe medicale la acest spital, in cazul artistei aflate in coma dupa o interventie chirurgicala, intrucat nu a fost intocmit un raport al medicilor epidemiologi.

"Trebuie sa asteptam rezultatele epidemiologice. Toata lumea stie ca in spitale exista virusi. In toate spitalele din lume, fie din Marea Britanie, fie din Franta, Germania sau SUA, peste tot sunt virusi intraspitalicesti. Microbii sunt cele mai inteligente fiinte de pe pamant. Au supravietuit timp de sute sau de zeci de mii de ani. Si vor supravietui", a declarat Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a tinut sa atraga atentia ca situatia de la Spitalul CFR 2 din Bucuresti s-ar putea sa nu fie singulara in tara. In opinia sa, din cauza subfinantarii sistemului de sanatate romanesc e posibil ca astfel de situatii sa fie tot mai des intalnite.

"De cel putin zece ani sistemul de sanatate romanesc e subfinantat. Practic, medicina se face la cote de avarii si cu carpeli. Decidentii trebuie sa inteleaga ca fara finantare nu se poate face medicina. Si aici nu ma refer doar la practica medicala, ci si la conditiile de cazare si igienizare", a explicat Astarastoae.

Prim-solista Teatrului National de Opereta ''Ion Dacian'', Amelia Antoniu, a ajuns, in noaptea de marti spre miercuri, in coma, la Spitalul Universitar, din cauza unei infectii contactate in timpul internarii la Spitalul CFR 2. Familia sustine ca Amalia Antoniu se internase la spital pentru cauterizarea unei rani pe colul uterin, o interventie simpla in urma careia, in mod normal, ar fi trebuit sa se externeze foarte repede, insa starea sa s-a inrautatit din cauza unui virus intraspitalicesc.