Premiera la Iasi: Biserica Ortodoxa Romana a lansat prima scoala privata ortodoxa. Scoala "Varlaam Mitropolitul" din Iasi se afla sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Marea noutate cu care scoala ortodoxa se pozitioneaza pe piata educationala este un parteneriat intre parinti - biserica -scoala pentru formarea copiilor. Taxa lunara pentru fiecare copil este de 700 lei.

Taxa include:

  •     procesul de scolarizare (program 8-16)
  •     utilizarea tuturor dotarilor scolii
  •     manuale si caiete speciale
  •     optionale (muzica, teatru, mindlab si engleza)
  •      mese

Taxa nu include:

  •     uniforma scolara
  •     transportul
  •     cluburile extra-curriculare individuale (ex: pian, tenis) sau cluburi la cerere

Scoala “Varlaam Mitropolitul”  din Iasi
Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Foto: Hotnews
Ca strategie didactica, Scoala Varlaam Mitropolitul va imbina programa Ministerului Educatiei cu valorile crestine, sustin managerii.

"Elevii vor beneficia de cadre didactice pregatite, care stiu sa selecteze, sa combine diferite metode, alegand strategii adecvate situatiilor diferite de invatare si individualizate pe elev", spune Hrisostom Radasanu, consilierul pe probleme din invatamant al Arhipiscopiei Iasului. Invatatorii scolii - care va incepe primul an scolar in septembrie - vor urma cursuri de specializare in strainatate.

Descarca fisierul audio in format MP3

Pana acum, in scoala au fost investiti aproximativ 700.000 RON, bani ce reprezinta reconsolidarea cladirii si lucrarile legate de curatenie. Toti acesti bani vin de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Pentru fiecare copil, costurile sunt estimate undeva la aproximativ 1000 -11000 de RON.

Scoala “Varlaam Mitropolitul”  din Iasi
Scoala “Varlaam Mitropolitul” din Iasi
Foto: Hotnews
Din aceasta suma, o parte va fi suportata de parinti (700 lei lunar) si o alta parte de catre Mitropolie.

Descarca fisierul audio in format MP3

In acelasi timp, Hrisostom Rada explica ca de la 15 septembrie Scoala Varlaam Mitropolitul isi va incepe activitatea cu o singura clasa, la care vor preda doua invatatoare, urmand ca in viitor sa fie finalizate si celelalte trei clase. Acesta mai spune ca proiectul al carei patron spiritual este Mitropolia Moldovei si Bucovinei este unic in tara pana in acest moment, dar pentru viitor se doreste implementarea acestuia si in alte judete din Moldova.

Descarca fisierul audio in format MP3

Iata orarul pe o zi de la aceasta scoala si programul zilnic:

Orar la scoala Varlaam Mitropolitul
Orar la scoala Varlaam Mitropolitul
Foto: Hotnews
O zi la Scoala Varlaam Mitropolitul
O zi la Scoala Varlaam Mitropolitul
Foto: Hotnews

***

Scoala Varlaam Mitropolitul este prima scoala particulara aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care dezvolta un program de invatamant de excelenta pentru clasele 1-4 cu metode interactive moderne. Aplicatiile la scoala vor fi selectate dupa capacitatea si disponibilitatea de implicare activa a parintilor in parteneriatul ”Parinti –Biserica – Scoala” si dezvoltarea copilului conform viziunii si valorii Scolii Varlaam Mitropolitul. In ceea ce ii priveste pe copii, acestia trebuie sa fi facut grupa pregatitoare de la gradinita si sa aiba varsta de 7 ani, impliniti pana pe 13 septembrie 2010. Dupa ce vor fi admisi, copii impreuna cu parintii vor fi chemati la un interviu unde familia isi va putea prezenta asteptarile privind educatiia copilului si asteptarile scolii de la acestia. De asemenea, in momentul care vor fi admisi, parintii copiilor vor trebui sa plateasca o taxa de inscriere de 700 de RON. Din acesti bani, 500 de RON reprezinta avansul la prima taxa lunara scolara, iar 200 de RON constau in cheltuielile procesului de inscriere si selectie a aplicatiilor.