Sindicalistii din invatamant se afla, joi, in greva generala de o zi, nemultumiti de legea salarizarii unitare (despre care sustin ca le-ar fi diminuat veniturile), dar si de noua Lege a Educatiei. Acest protest inseamna si boicotarea probei de evaluare a competentelor digitale de la bacalaureat, pe care elevii claselor a XII-a o sustin zilele acestea. In unele centre, bacalaureatul s-a amanat pentru saptamana viitoare.

"Nu este nimeni obligat sa participe la un examen pentru care nu este platit suplimentar, este o munca voluntara", afirma sindicalistii din invatamant.

Sindicatele mai spun ca greva va avea loc, in ciuda faptului ca, sustin ei, in unele judete, profesorii ar fi fost amenintati cu sanctiuni de directorii institutiilor de invatamant, in cazul in care vor intrerupe lucrul: "Greva se va tine chiar daca in unele zone ale anumitor judete sunt si unele amenintari. Profesorii din anumite zone au fost amenintati ca, daca fac greva, vor fi sanctionati. Eu vin de la Teleorman si deja am niste semnale, e adevarat, intr-un numar foarte mic de scoli, insa ele exista", spun sindicalistii.

"Speram ca acest semnal va fi asa cum il dorim, ferm si profund, astfel incat parlamentarii sa tina cont de el", mai adauga ei.

Sindicatele din educatie au mai avertizat ca urmatoarea proba a examenului de bacalaureat, programata sa inceapa pe 31 mai, ar putea sa ii gaseasca pe profesori in greva generala.