Organizatiile membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata (IJC) solicita Consiliului Superior al Magistraturii, printr-o scrisoare deschisa, sa ofere un raspuns concret la cererile exprimate in ''Apelul pentru Integritate si Demnitate'', petitie lansata la sfarsitul lunii martie, impotriva incalcarii normelor eticii profesionale in randul magistratilor.

"Semnat de peste 400 de magistrati si sustinut de peste 2.000 de cetateni, apelul solicita suspendarea promovarilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana la clarificarea criteriilor de avansare si adoptarea unui punct de vedere cu privire la limitele in care un magistrat cercetat penal poate sa isi mai exercite profesia", precizeaza IJC.

Organizatia aminteste totodata ca "legea de functionare a CSM prevede ca printre atributiile institutiei se numara si asigurarea respectarii legii si a criteriilor de competenta si etica profesionala in desfasurarea carierei magistratilor".

"Criza de imagine fara precedent in care se afla justitia, precum si larga sustinere populara pentru initiativele de promovare a criteriilor de integritate in sistemul judiciar promovate de judecatori si procurori legitimeaza acest apel al Initiativei pentru o Justitie Curata cu privire la formularea de catre CSM a unui raspuns de substanta la propunerile continute in Apelul pentru Integritate si Demnitate", mai arata sursa citata.

Organizatiile semnatare ale scrisorii sunt: Fundatia Freedom House Romania, Societatea Academica din Romania, Grupul pentru Dialog Social, Academia de Advocacy, Societatea Timisoara, Alianta Civica, Asociatia Societatea pentru Justitie, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Institutul pentru Politici Publice, Centrul Roman de Politici Europene, Fundatia pentru Pluralism si Agentia de Monitorizare a Presei.

Pe 24 martie 2010 a fost facut public un protest al judecatorilor privind modul de actiune al CSM in legatura cu implicatiile etice puse in discutie de cazul Voicu, precum si fata de arbitrariul si lipsa de transparenta a numirilor la ICCJ. "Protestam impotriva incalcarii normelor eticii profesionale. Fiecare judecator si procuror este dator sa asigure respectarea valorilor profesiei: integritate si demnitate", se arata in apelul semnat de sute de judecatori din intreaga tara, postat pe blogul Societatii Academice din Romania.