Petrom si Eximbank. Prima, fosta „nava amiral” a economiei romane - la care statul roman detine inca un pachet important de actiuni. Ce-a de-a doua, o banca detinuta in totalitate de statul roman. Acum un an, dupa instalarea PDL la guvernare, in consiliile lor de administratie a fost numit Gheorghe „Bebe” Ionescu, bunul prieten si partener de afaceri si de table al ministrului Economiei, Adriean Videanu, si tatal celebrului sau fiu, „Syda”, iubitul Elenei Basescu, scrie Emilia Sercan pe blogul sau.

La scurt timp dupa ce a fost numit ministru al Economiei, adica in aprilie 2009, „Bebe” Ionescu a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al Petrom, ca reprezentant al Ministerului Economiei. Tatal lui Bogdan „Syda” Ionescu, iubitul Elenei Basescu, a mai fost membru in Consiliul de Administratie al Petrom intre anii 2006 si 2007, in perioada in care Partidul Democrat era la guvernare alaturi de PNL in guvernul Tariceanu, insa a fost retras in 2007, atunci cand PD a iesit de la guvernare. Tot in 2009, „Bebe” Ionescu a fost numit si membru in Consiliul de Administratie al Eximbank din partea AVAS.

Dupa tata a urmat fiul

Dupa ce l-a aranjat pe functii platite de stat pe bunul sau prieten, sotul partenerei sale de afaceri, Sida Ionescu, Videanu s-a ocupat si de fiul acestora, Bogdan, cel despre care se spune ca vara aceasta va deveni ginerele presedintelui Traian Basescu. La inceputul lunii martie „Syda” a castigat un post de consilier in Ministerul Economiei, condus de Videanu, iar dupa nici trei saptamani, acesta a mai castigat un concurs in urma caruia a devenit secretar economic III la Ambasada Romaniei la Paris. In urma aparitiei in presa a informatiilor, saptamana trecuta, „Syda” a demisionat invocand linsajul mediatic.

Administrator si la BCR

„Bebe” Ionescu, cel cu care Adriean Videanu obisnuieste sa-si petreaca concediile pe Coasta de Azur si pe litoralul romanesc, a mai primit si alte functii in consilii de administratie ale unor companii de stat in perioada guvernarii Tariceanu, din care PD a facut parte intre 2005 si 2007.

Astfel, Gheorghe Ionescu a facut parte si din Consiliul de Administratie al BCR. Numirea s-a produs in mai 2005, atunci cand s-a schimbat garnitura de oameni ai PSD cu cei ai noii puteri. Ionescu a fost revocat in octombrie 2006. Tot in 2006, dar in februarie, prietenul lui Adriean Videanu a fost numit si in consiliul de administratie al altei companii la care statul detine actiuni, Timpuri Noi SA, in care se afla si in acest moment, fara vreo intrerupere.

Si in firma patronilor la care a lucrat EBA

Surprizele in ceea ce-l priveste pe Gheorghe Ionescu vin de unde nu te astepti. Acesta este administrator de circa un an al unei firme private, dar care candva a apartinut statului. Firma nu este una oarecare. Este vorba despre AEM SA din Timisoara, celebra firma de corpuri de iluminat. Daca numele firmei nu spune mare lucru, numele patronilor spune totul: Ionel Pepenica si Claudiu Radulescu.

Acestia detin si Luxten Lighting SA, firma unde Elena Basescu a lucrat pana sa devina europarlamentar, si care a incheiat contracte in valoare de zeci, daca nu chiar sute de milioane de euro cu primarii conduse de membri ai PDL si nu numai. De altfel, in ultimii ani Pepenica si Radulescu, fosti membri PSD, sunt considerati prin natura relatiilor politice pe care le au ca fiind apropiati de PDL.

„Bebe” Ionescu mai este administrator al unei firme care deruleaza afaceri profitabile cu statul. Este vorba de Max Boegl Prefabricate SRL, companie care are nenumarate contracte incheiate cu Ministerul Transporturilor si care apartine unui prieten comun al sau si al lui Adriean Videanu, Raul Doicescu.