UPDATE 2: Ultimele date arata ca norul de cenusa vulcanica se afla pe teritoriul Romaniei si in jurul orei 15:00 va acoperi in totalitate suprafata tarii, urmand ca la ora 21:00 norul sa paraseasca teritoriul Romaniei.

Aurora Bell, director prognoza ANM, spune ca in ultimele ore norul nu a afectat calitatea aerului si deci nu este pericol pentru populatie.

UPDATE 1: Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat miercuri dimineata, ca nu exista motiv pentru inchiderea din nou a spatiului aerian romanesc.

O decizie se va lua insa la ora 11:00 cand va avea loc la Ministrerul Transporturilor o noua intrunire a Comitetului de Urgenta care urmeaza sa decida daca spatiul aerian romanesc va fi din nou inchis din cauza norului de cenusa vulcanica din Islanda.

Marin Anton, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a precizat, miercuri dimineata, ca pana la ora 12:00 activitatea in sectorul aerian va fi normala.

El a precizat ca Romania se afla sub atentionare Cod Rosu pentru aviatie, dar acest lucru nu inseamna restrictionari pentru traficul aerian.

”Sper sa luam o decizie corecta si sa nu restrictionam activitatea companiilor aeriene azi. In functie de ce se intampla pe cer vom lua o decizie. Atentionarea nu inseamna neaparat restrictionari”, a explicat Anton, la Realitatea TV.

Pe de alta parte, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a declarat pentru Mediafax ca traficul aerian poate fi restrictionat doar daca trei actualizari consecutive ale prognozei curentilor de aer arata "pericol pentru zboruri" intr-un anumit spatiu aerian.

Potrivit lui Sandu, prognozele, care sunt date publicitatii de MET Office, o institutie specializata in acest domeniu, se actualizeaza o data la fiecare sase ore.

Spatiul aerian romanesc fusese deschis in totalitate luni seara, dar pasagerii au fost in continuare afectati din cauza curselor anulate sau din cauza locurilor insuficiente.