"Nu exista, din partea autoritatilor romane, invitatii de a vizita Romania adresate lui Dalai Lama sau reprezentantilor sai", a aratat MAE la solicitarea HotNews.ro, adaugand ca "orice contacte ale oficialitatilor romane cu reprezentanti ai Regiunii Autonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, in cadrul relatiilor dintre Romania si R.P. Chineza". Eurodeputatul Laslo Tokes a remis presei un comunicat in care arata ca Dalai Lama a raspuns pozitiv invitatie sale de a vizita Ardealul si ca va ajunge in Romania in 23 septembrie. Dalai Lama a solicitat sa viziteze localitatea natala a lui Kőrösi Csoma Sándor, lingvistul care a realizat primul dictionar englez-tibetan.

Romania recunoaste principiul existentei unei singure Chine, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Populare Chineze si apartenenta Tibetului la aceasta, mai arata MAE in pozitia exprimata referitor la invitatia adresata de eurodeputatul roman liderului tibetan.

Hotnews.ro a incercat, pe parcursul zilei de marti, sa il contacteze pe Laszlo Tokes pentru a obtine informatii suplimentare privind aceasta vizita, insa eurodeputatul roman nu a putut fi contacta. Reprezentanti ai acestuia ne-au informat ca Tokes se afla undeva in drum spre Strasbourg, o calatorie perturbata din cauza restrictiilor aviatice cauzate de norul de cenusa care a inchis traficul aerian european.

In comunicatul remis presei duminica, Laszlo Tokes arata ca vizita lui Dalai Lama va avea loc in perioada 23-24 septembrie si a fost confirmata de o scrisoare oficiala adresata de reprezentantii liderului tibetan eurodeputatului. "Tseten Samdup Chhoekyapa, reprezentantul la nivel european al lui Dalai Lama a transmis domnului Tőkés o scrisoare oficială în care subliniază că Sfinţia Sa va ajunge în dimineaţa zilei de 23 septembrie în Ardeal", se arata in comunicat.