Romania ar putea intra din nou sub incidenta codului rosu pentru aviatie, incepand de miercuri, ora 9.00, potrivit celor mai recente informatii despre evolutia norului de cenusa vulcanica, a declarat directorul de prognoza al ANM, Aurora Bell. Spatiul aerian romanesc a fost deschis in totalitate luni seara, dar pasagerii au fost in continuare afectati din cauza curselor anulate sau din cauza locurilor insuficiente. Aproape 120 de zboruri au fost anulate luni pe aeroporturile din tara.

Norul de cenusa vulcanica va fi in afara Romaniei in urmatoarele 48 de ore, a declarat secretarul de stat pentru mediu din Ministerul Mediului si Padurilor, Mircea Ioan Cotosman. Dupa cele 48 de ore, este posibil ca norul sa revina, insa, deocamdata, nu pot fi facute estimari in ceea ce priveste directia de deplasare.

Acesta declara marti dupa amiaza ca din analizele datelor provenite din reteaua nationala de monitorizare a calitatii aerului reiese ca nu au existat depasiri ale valorilor limita pentru posibilii agenti poluanti.

"Putem spune ca trecerea norului de cenusa vulcanica pe deasupra Romaniei nu a afectat calitatea aerului", a spus el, precizand ca a fost analizata si calitatea apei de ploaie cazuta in ultimele ore in Romania, rezultatele preliminare aratand ca nu a existat fenomenul de ploaie acida.

"Caracterul acid al precipitatiilor cazute in ultima perioada nu a fost unul de o anvergura ingrijoratoare", a mai spus Cotosman, precizand insa ca mai multe detalii vor fi date publicitatii dupa finalizarea analizelor amanuntite de laborator.

Aeroportul Otopeni a anulat 61 de curse marti pana la ora 10.00, iar Aeroportul Baneasa alte 13, pana la ora 11.00, a declarat, purtatorul de cuvant al Aeroportului "Henri Coanda", Valentin Iordache. Cele mai multe curse care au fost anulate de pe Aeroportul Otopeni apartin companiilor aeriene Lufthansa, KLM si Air France, dar si companiei Tarom.

Vezi aici situatia zborurilor de la Otopeni si Baneasa