Ministerul Justitiei a prezentat marti 20 aprilie cateva din schimbarile prevazute in Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public. Este vorba de capitolul “mica reforma” si care prevede simplificarea procedurilor de citare, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, simplificarea procedurilor la nivelul ICCJ, recunoasterea vinovatiei. Ministrul Catalin Predoiu a declarat ca aceste schimbari vor fi adoptate printr-un proiect de lege adoptat in regim de urgenta pana in toamna acestui an. Vezi in text video cu cele mai importante schimbari explicate de specialistii MJ.

Ministrul Catalin Predoiu si secretarul de stat Lidia Barac au prezentat primul set de modificari care vor fi implementate de Guvern prin Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public.

VIDEO Principalele declaratii ale ministrului Catalin Predoiu:

Cele mai importante declaratii ale ministrul Catalin Predoiu

  • Printre cele mai importante masuri propuse de proiect mentionez simplificarea procedurilor de citare, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, simplificarea procedurilor la nivelul ICCJ, recunoasterea vinovatiei, eliminandu-se astfel proceduri care au devenit in timp greoaie si inutile pentru stabilirea adevarului.
  • Acest proiect va fi adoptat prin proiect de lege si vom cere adoptarea lui in regim de urgenta. Aceasta reforma reprezinta o pregatire a adoptarii viitoarelor coduri de procedura.
  • Magistratii trebuie sa se implice mai mult in indicarea de solutii tehnice, sa nu se limiteze doar la aratarea cu degetul a problemelor.
  • Este adevarat ca avem deficit de personal in Justitie, dar resursele umane existente nu sunt folosite la maximum in unele instante si parchete. Indicatorii de eficienta s-au diminuat sever in partea finala a anului 2009.

VIDEO Principalele declaratii ale ministrului Catalin Predoiu:

  • Durata medie a proceselor s-a redus in ultimii ani. Din cate stiu sub 5% din cauze au o durata mai mare de trei ani.
  • Sper ca acest proiect sa devina lege pana la jumatatea acestui an sau pana in toamna. In partea a doua a anului vom mai angaja judecatori si grefieri.
  • Poate in doi-trei ani o sa rezolvam problema deficientei de personal in cadrul sistemului. Estimarile CSM arata ca 1.000 – 1.500 de magistrati si grefieri ar fi necesari pentru a acoperi acest deficit.
  • Principiul recunoasterii vinovatiei prevede recunoasterea de catre inculpat a faptelor retinute in actul de sesizare a instantei. Aceasta procedura raspunde la nevoia de eficienta si rapiditate in desfasurarea procedurilor.
  • Inspectia Judiciara si-ar face mai bine treaba daca ar fi in afara CSM-ului. M-am gandit la o tutela, la o protectie si am propus Parlamentul drept tutela. Daca aceasta solutie nu este gasita inspirata eu sunt gata sa ascult si alte solutii.

In conferinta de presa de marti 20 aprilie MJ a prezentat o parte din schimbarile popuse in Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014. Ministrul Catalin Predoiu a mentionat ca aceste propuneri sunt supuse dezbaterii publice si ca pot fi amendate de membrii sistemului judiciar, asociatiile profesionale din sistem si de catre societatea civila prin ONG-uri.

Schimbarile propuse de MJ au fost prezentate de catre secretarul de stat Lidia Barac.

VIDEO: Modificarile propuse explicate de secretarul de stat Lidia Barac

VIDEO: Modificarile propuse explicate de secretarul de stat Lidia Barac

VIDEO: Modificarile propuse explicate de secretarul de stat Lidia Barac