Obiectivul Guvernului este ca pana in 2012, cheltuielile cu salarizarea sa fie limitate la 7% din PIB, a anuntat, marti, premierul Emil Boc, la consultarile cu seful statului pe tema reducerii cheltuielilor in administratia publica centrala si locala si reducerii cheltuielilor sociale.

UPDATE: Consultarile de la Palatul Cotroceni, pe tema reducerii cheltuielilor bugetare, s-au incheta dupa aproximativ doua ore si jumatate, fara ca seful statului sau reprezentantii Executivului sa faca declaratii.

Intalnirea a venit dupa ce, in urma cu o saptamana, presedintele a criticat Guvernul pe motiv ca nu ar fi facut disponibilizarile anuntate in sistemul bugetar: “Nu va ascund ca nu sunt convins nici de realitatea a ceea ce se afirma la guvern – «am inchis agentii si am dat oameni afara». Nu prea am vazut in statistici someri din sectorul bugetar. O sa ma mai uit cu atentie in zilele urmatoare. S-au comasat ministere, dar a ramas acelasi numar de salariati. Ceva e in neregula”.

"Guvernul si-a asumat o serie de masuri extrem de dificile, legate de reducerea cheltuielilor bugetare, dar si masuri de realizare a echitatii intre categoriile sociale. Ne consultam pe chestiuni care sa accelereze iesirea din criza. Legea salarizarii si a pensiilor sunt curajoase si necesare", a afirmat seful statului, la intalnirea de marti.

"Vreau sa stiu care va este punctul de vedere (al Guvernului - n. red) cu privire la revizuirea Constitutiei si, nu in ultimul rand, la procesul de descentralizare", a mai adaugat seful statului, la intalnirea cu ministrii Cabinetului Boc.

La randul sau, primul ministru a afirmat ca "Acest Guvern pe care-l reprezint va face ceea ce trebuie pentru Romania, chiar daca asta ar insemna de multe ori sa faca ceea ce nu i-ar placea sa faca. Procesul de reforma nu este unul foarte simplu - legile de reforma nu multumesc pe toata lumea. Asta nu inseamna ca noi vom renunta la a sustine lucruri corecte pentru 22 de milioane de romani".

"Tema de baza este reducerea cheltuielilor publice. Daca Guvernul pe care il reprezint nu ar fi facut nimic, deficitul bugetar ar fi ajuns la 12% in 2009 si la 16% in 2010. Am intervenit cu lucruri concrete, iar deficitul a fost de 7,3% in 2009, iar proiectia pentru 2010 este de 5,9%", a adaugat premierul.

El mai spune ca, in februarie 2010, cheltuielile de personal au scazut cu 16% comparativ cu decembrie 2008, cand Guvernul Boc a preluat mandatul de la Guvernul Tariceanu. Emil Boc a anuntat, cu aceasta ocazie, ca obiectivul Guvernului este ca, pana in 2012, cheltuielile de personal sa scada la 7% din PIB.