Inchiderea spatiului aerian britanic este "inutila", a declarat luni directorul general al companiei British Airways (BA), Willie Walsh, dupa zborul de incercare efectuat duminica, in urma caruia nu au fost inregistrate niciun fel de probleme, relateaza AFP. Pozitia sa este sustinuta de un alt gigant al industriei, Air France KLM, care sustine ca "managementul riscului creat de eruptia vulcanului islandez nu mai poate continua in acest fel".

"Analiza pe care am efectuat-o pana in prezent, la fel ca si zborurile de incercare derulate de alte companii, furnizeaza noi probe ca restrictiile globale impuse in prezent spatiului aerian sunt inutile", a declarat Walsh, intr-un comunicat de presa.

"Credem ca firmele sunt mai degraba in masura sa evalueze toate informatiile disponibile si sa stabileasca ce riscuri exista", a adaugat el.

Analizele efectuate in urma zborului de incercare au aratat ca "cele patru motoare au functionat fara probleme pe toata durata zborului", precizeaza compania britanica.

Walsh concluzioneaza ca "riscurile sunt minime" si "pot fi gestionate prin proceduri alternative".

"Cerem guvernelor sa adopte urgent o noua politica prin care sa ni se permita reluarea zborurilor", adauga el.

"Managementul riscului creat de eruptia vulcanului islandez nu mai poate continua in acest fel", sustine si Pierre-Henri Gourgeon, presedintele Air France KLM, care arata ca in cursul zilei de luni "mai multe zeci de zboruri au fost efectuate in Europa si nicio anomalie nu a fost raportata".

"Situatia este extrem de urgenta. Milioane de pasageri sunt blocati in lumea intreaga. In cateva zile, mai mult de 60.000 de zboruri au fost anulate in intreaga Europa. Transportul aerian european in totalitatea lui pierde 150 de milioane de euro pe zi si azi ne aflam in cea de-a cincea zi. AIR FRANCE-KLM reprezinta impreuna un sfert, adica 35 milioane de euro pe zi.

500.000 de angajati directi, si de trei ori mai multi angajati indirecti, sunt in fapt, in ajunul unui somaj tehnic total", potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.