Ministrii transporturilor din statele membre UE vor participa in aceasta dupa amiaza la o videoconferinta pentru a evalua situatia creata de norul de cenusa vulcanica. In acelasi timp, la Comisia Europeana se desfasoara o intalnire tehnica vizand aceeasi problema. Jose Manuel Barroso a anuntat deja ca a solicitat Comisarilor europeni sa evalueze impactul economic al situatiei create. Toate acestea pentru a ajunge la un "consens european" in privinta abordarii acestei probleme.

Potrivit website-ului Presedintiei Spaniole a UE, Siim Kallas s-a intalnit duminica dupa amiaza cu organizatia Eurocontrol pentru a afla evolutia norului vulcanic care a determinat blocarea transporturilor aeriene.

Informatiile stranse pana in prezent vor fi discutate la videoconferinta ministrilor transporturilor din statele membre, care va avea loc in aceasta dupa amiaza.

Ministrul spaniol al lucrarilor publice José Blanco a declarat ca ministrii transporturilor din statele membre vor incerca sa ajunga la un consens pentru o "decizie europeana" care se va baza pe recomandarile tehnice rezultate din zborurile-test efectuate la sfarsitul saptamanii.

Intrebat daca a fost o reactie excesiva a autoritatilor europene in privinta restrictiilor pentru spatiul aerian al statelor membre, acesta a declarat ca "principiul precautiei si sigurantei este cel care trebuie urmat" si ca aceasta este o decizie consolidata la nivelul UE. "Siguranta este prioritatea principala si acest lucru nu trebuie compromis".

UPDATE Declaratii de presa ale Comisarului Siim Kallas:

"Sunt 3 principii cheie pe care ne bazam analiza:

1. nu se poate face niciun compromis in ceea ce priveste siguranta

2. evaluarea trebuie bazata pe dovezi stiintifice

3. trebuie sa facilitam solutii coordonate la nivel european daca vom gasi o modalitate de actiune

Ne concentram pe trei mari directii:

1. Cea mai urgenta problema este sa vedem daca o coordonare mai puternica la nivel european poate maximiza spatiul aerian disponibil fara sa compromita siguranta.

2. Am inceput sa evaluam consecintele economice ale acestei crize. Mai intai, trebuie sa ne asiguram ca UE detine analiza corecta pentru a raspunde in mod adecvat crizei. Maine vom decide cum se va desfasura acest proces.

3. Pasagerii. Cea mai buna varianta pentru a imbunatati situatia acestora este de a deschide cat mai mult spatiul aerian. Lucram intens pentru a ne pune de acord astazi asupra unor solutii tehnice. "

Citeste declaratia integrala aici.