Marile companii aeriene considera excesive restrictiile impuse de autoritati din cauza norului de cenusi vulcanice care a acoperit Europa si cer "reevaluarea imediata" a acestora, dupa ce zborurile de incercare efectuate duminica au aratat ca niciun avion nu a suferit pagube, relateaza AFP.

Inchiderea aeroporturilor si restrictiile de zbor au afectat 6,8 milioane de pasageri din 313 aeroporturi, potrivit Airports Council International (ACI), cea mai importanta organizatie profesionala din domeniu.

Incepand de joi, 30 de tari europene au impus restrictii de zboruri totale sau partiale, in urma norului de cenusa degajat de vulcanul islandez Eyjafjoll, care poate afecta reactoarele avioanelor.

In cursul zilei de luni, traficul aerian european se va situa la aproximativ 30% din nivelul normal, potrivit Eurocontrol, citat de Reuters. Eurocontrol a precizat ca se asteapta ca luni sa zboare intre 8.000 si 9.000 de avioane, fata de media normala de 28.000.

Dar cele mai mari companii germane, Lufthansa si Air Berlin, au criticat virulent autoritatile, acuzandu-le ca nu au calculat concentratia de cenusi din atmosfera. Ministrul german al Transporturilor, Peter Ramsauer, a respins criticile, apreciind ca orice alta decizie ar fi fost "iresponsabila".

Cele doua companii au efectuat in acest week-end zboruri interne fara pasageri in urma carora nu s-a observat "nicio paguba" asupra avioanelor. "Aparent, pana la 8.000 de metri nu exista urme de cenusi vulcanice", a precizat un purtator de cuvant al Lufthansa.

Si Air France a efectuat duminica zboruri de incercare menite sa evalueze gradul de pericol al norului de cenusi, fara sa constate "nicio anomalie".

Compania olandeza KLM a estimat si ea ca spatiul aerian era sigur duminica, dupa ce a efectuat o serie de teste. British Airways a procedat si ea la un zbor test.

Oamenii de stiinta din Germania vor efectua luni un zbor pentru a masura concentratia particulelor de cenusi din atmosfera.

Aproape 63.000 de zboruri au fost anulate in spatiul aerian de joi, dintre care 20.000 duminica, potrivit Organizatiei europene pentru securitatea navigatiei aeriene (Eurocontrol).