De vestul tarii se apropie un sistem de precipitatii care va curata destul de mult din norul de cenusa vulcanica. Asadar, "lucrurile stau din ce in ce mai bine", a declarat pentru Realitatea FM Aurora Bell, director de Prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie.

"Concentratiile nu sunt periculoase pentru public. Situatia este de cod rosu pentru aviatie", nu pentru populatie, a precizat aceasta. "Norul se vede in zona vulcanului, dar odata ce este raspandit de curenti deasupra Europei, el devine invizibil pentru ochiul liber. (…) Ploile vor curata ceea ce deja nu este periculos", a explicat Aurora Bell.

Ministerul Mediului precizeaza ca norul de cenusa vulcanica se va restringe incepind de la ora 9 pina la ora 21, eliberind partea de vest a Romaniei, potrivit prognozei elaborate de Centrul international de avertizare pentru aviatie privind cenusa vulcanica, London Volcanic Ash Advisory.

"Aministratia Nationala de Meteorologie a rulat in aceasta dimineata modelul de dispersie a cenusii vulcanice la nivelul solului. Conform rezultatelor acestei rulari, in stratul 0 – 2.000 m, pe parcursul zilei de astazi nu exista deplasari ale masei de aer spre Romania".