Un numar de 212.088 de elevi s-au inscris la proba de evaluare a competentelor digitale, din cadrul primei sesiuni a examenului national de Bacalaureat, care va incepe luni. Liceenii sunt repartizati in 1.411 centre de examen, transmite Agerpres. Proba de evaluare a competentelor digitale incepe luni, 19 aprilie, si se va incheia in 29 aprilie, potrivit calendarului de desfasurare a examenului de Bacalaureat.

Luni sunt examinati 47.619 candidati, pe 20 aprilie - 46.072 candidati, 21 aprilie - 40.457 candidati, 22 aprilie - 30.876 candidati, 23 aprilie - 20.593 candidati, 26 aprilie - 12.380 candidati, 27 aprilie - 7.693 candidati, 28 aprilie - 4.272 candidati si 29 aprilie - 2.207 candidati. Pana la data de 14 aprilie, 114 elevi au solicitat recunoasterea/ echivalarea probei, intrucat detin un certificat de competenta digitala ECDL, in conformitate cu normele stabilite de MECTS.

Proba D (de evaluare a competentelor digitale) este organizata in laboratoarele de informatica din unitatile de invatamant liceal si presupune doua etape care cumuleaza maximum 90 de minute ca timp de lucru: rezolvarea unor sarcini de lucru referitoare la domeniul 'mijloace moderne de comunicare. Reteaua Internet', care va avea o durata de regula de 15 minute, dar nu poate depasi 30 minute, si rezolvarea unor sarcini de lucru din celelalte domenii de competenta prevazute in programa de bacalaureat, careia i se aloca restul timpului ramas pana la cele 90 de minute cat are proba, cumulat.

Candidatii vor avea de rezolvat aproximativ 16 - 17 itemi, ce vizeaza competente din urmatoarele domenii: 'Concepte de baza privind sistemele de calcul', 'Utilizarea computerului si organizarea fisierelor/ sisteme de operare', 'Procesoare de texte', 'Procesoare de calcul tabelar', 'Prezentari', 'Baze de date' si 'Mijloace moderne de comunicare. Reteaua Internet (HTML)'.

Candidatii nu au voie sa intre in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de stocare a informatiei, de calcul sau de comunicare. Cei care nu respecta aceste reguli vor fi eliminati din examen de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/ respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu. In functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenta digitala a candidatului, dupa cum urmeaza: utilizator incepator (0 - 25 puncte), utilizator de nivel mediu (26 - 50 puncte), utilizator avansat (51 - 74 puncte) si utilizator experimentat (75 - 100 puncte). Rezultatele finale se comunica dupa ultima zi de examen. Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de Bacalaureat, precizeaza MECTS.