Concentratiile de cenusa vulcanica la nivelul solului vor fi nesemnificative si nu prezinta niciun pericol pentru populatia Romaniei, intrucat, deasupra tarii, la peste 8.000 de metri, acestea s-au diminuat semnificativ, a anuntat Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Administratia Nationala de Meteorologie a rulat duminica dimineata modelul de dispersie a cenusii vulcanice, generata de eruptia vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei. Conform rezultatelor acestei simulari, pe teritoriul national, la nivelul solului, concentratiile de particule vor fi nesemnificative, mentinandu-se in limite normale, fara niciun pericol pentru populatie.

Deasupra tarii noastre, la peste 8.000 de metri, concentratiile de cenusa vulcanica s-au diminuat semnificativ. Cu toate acestea, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca toate aeroporturile din Romania raman inchise pana maine la ora 10.00, cand, dupa efectuarea unei noi analize, se va decide mentinerea sau, dupa caz, schimbarea acestei decizii.

Potrivit prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul international de avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica), norul de cenusa vulcanica va continua sa se extinda peste cea mai mare parte a Europei, indeosebi spre regiunile nordice si estice.

In ceea ce priveste zona de interes pentru Romania, acesta se va indrepta si spre sudul Europei, urmand ca pana duminica la ora 21.00 sa ajunga in centrul Italiei, precum si in nordul Greciei si al Turciei.