In Romania este astazi zi de doliu national, in memoria victimelor accidentului aviatic de sambata trecuta, de la Smolensk, in care si-a pierdut viata presedintele polonez, Lech Kaczynschi, alaturi de alte 95 de persoane. Duminica, in Polonia, au loc funeraliile presedintelui polonez Lech Kaczynschi, dar si ale catorva dintre celelalte 95 de victime.

In tara noastra, drapelele vor fi coborate in berna la institutiile publice, televiziunea si radioul public si-au adaptat programul, iar la toate meciurile din Liga I de fotbal va fi tinut un moment de reculegere in memoria victimelor catastrofei aviatice de acum 8 zile.

In tara noastra a fost decretat, ultima data, doliu national pe data de 3 august 2007, cand au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist.

Mai multe tari europene au decretat, saptamana aceasta, una sau mai multe zile de doliu national, in memoria victimelor catastrofei aeriene de sambata. Victimele accidentului aviatic se deplasau la Katin, pentru a participa la festivitatile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a peste 20.000 de ofiteri, politisti si civili polonezi, ucisi in 1940 de NKVD, politia politica sovietica.