"Agentia Nationala de Integritate reprezinta un angajament luat de Romania fata de Uniunea Europeana. Este insa de remarcat ca UE nu a cerut niciodata Romaniei ca ANI sa se construiasca in afara cadrului constitutional, cu atat mai mult cu cat Constitutia Romaniei este una la standarde europene, fiind realizata si in urma consultarilor cu UE, Consiliul Europei si Comisia de la Venetia", afirma, intr-un comunicat, europarlamentarul Adrian Severin, vicepresedinte al social-democratilor din Parlamentul European si vicepresedinte al Partidului Socialistilor Europeni.

  • "Uniunea Europeana a cerut in mod constant Romaniei sa asigure independenta justitiei si sa respecte hotararile instantelor judecatoresti. E asadar in concordanta cu cerintele Uniunii respectarea hotararilor Curtii Constitutionale a Romaniei", mai arata europarlamentarul.
  • Adrian Severin crede ca solutia pentru ANI este o lege care sa ofere Agentiei "acele atributii care sunt in conformitate cu Constitutia Romaniei. ANI trebuie practic legal integrata in sistemul institutional romanesc, cu respectarea legii fundamentale, si anume Constitutia tarii. O asemenea operatiune ramane in sarcina specialistilor din domeniu -si nu a oamenilor politici-, dupa publicarea si analiza motivarii deciziei CCR".
  • "Solicit institutiilor europene sa se abtina de la tentatia de a cere fie revizuirea fie ignorarea deciziei CCR intrucat aceasta ar insemna tocmai o imixtiune in actul de justitie si o incalcare a principiilor statului de drept", mai spune europarlamentarul.