Spatiul aerian din nord-vestul Romaniei este inchis sambata. Incepand cu ora 24.00, a fost intrerupta activitatea pe aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Targu Mures si Cluj. De la ora 07.00 au fost inchise si aeroporturile din Iasi, Bacau si Suceava, informeaza ministerul Transporturilor. Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul Comitetului pentru situatii de urgenta convocat la Palatul Victoria, ca nu exista riscul ca cenusa vulcanica sa se depuna la solul Romaniei, ceea ce inseamna ca nu exista niciun risc pentru populatie.

UPDATE: Sambata dimineata s-au inchis aeroporturile din Arad si Timisoara, in timp ce aeroportul din Sibiu s-a inchis la ora 12.

Premierul Emil Boc a adaugat ca Guvernul va analiza din nou situatia sambata, la ora 12:00, iar ulterior va anunta daca exista vreun risc.

Primul ministru a explicat ca norul de cenusa va traversa nordul Romaniei la o altitudine de 6-10 mii de metri.

La randul lor, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului au dat asigurari ca nu au intervenit niciun fel de modificari in calitatea aerului.

  • "Din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de 17.04.2010.
  • In consecinta, Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale", arata si Ministerul Mediului, intr-un comunicat.