Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, l-a demis, vineri dimineata, pe directorul general al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordachel, anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. Decizia vine ca urmare a raportului de autorizare realizat de Agentia Nationala a Medicamentului, care evidentiaza faptul ca planul de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului, pe care conducerea acestuia si l-a asumat, nu a fost respectat si implementat in totalitate.

Potrivit raportului Agentiei Nationale a Medicamentului, la linia de vaccinare pentru vaccinul sezonier au fost remediate deficientele, astfel incat productia acestui tip de produs ar putea demara din data de 15 mai anul acesta. Termenul nu afecteaza demararea in toamna a campaniei de vaccinare cu vaccin sezonier, deoarece productia pentru acest tip de vaccin incepe in fiecare an la sfarsitul lunii mai.

In schimb, raportul arata ca linia de productie a vaccinului antituberculoza (BCG) nu poate fi autorizata, din cauza deficientelor constatate in luna februarie si care nu au fost remediate, desi existau in planul de masuri pentru retehnologizare. Acest fapt duce la dificultati in realizarea calendarului national de imunizari.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila considera, in continuare, ca producatorul roman de vaccinuri are o importanta deosebita in sistemul de sanatate publica si va solicita noii conduceri un nou plan de eficientizare si de retehnologizare a institutului. Ministrul si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea cu privire la calitatea managementului acestei institutii si spera ca noua conducere va intelege insemnatatea Institutului Cantacuzino pentru Romania.

Noua conducere a Institutului Cantacuzino ar urma sa fie desemnata in cel mai scurt timp, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.