Norul de cenusa care a provocat haos pe aeroporturile din Europa se apropie de nord-vestul Romaniei, avertizeaza meteorologii. Specialistii sustin totusi ca nu exista motive de ingrijorare, pentru ca norul se afla la inaltimi foarte mari iar concentratia este din ce in ce mai slaba.

"Din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica nu va afecta direct Romania dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de 17.04.2010.

In consecinta, Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale", se arata intr-un comunicat al ministerului Mediului.

In Romania 74 de curse aeriene sunt anulate. La nivel mondial, peste 16.000 de curse aeriene au fost anulate, iar sapte tari europene au suspendat in totalitate cursele aeriene din cauza norului de cenusa.

Spatiul aerian este inchis in urmatoarele tari / zone: Marea Britanie (cu exceptia Scotiei), Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Frantei, inclusiv toate aeroporturile din Paris, partea de nord a Germaniei, Polonia, si Republica Ceha.

Zone ale spatiului aerian din Irlanda si Suedia au fost deschise. De asemenea, aeroporturile din Stuttgart si Munchen sunt inca deschise, potrivit Eurocontrol.