Consecintele deciziei CCR privind ANI se vor rasfrange si asupra fondurilor europene acordate Romaniei si asupra aderarii la spatiul Schengen, au atras atentia, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, presedintele ANI, Catalin Macovei, si secretarul general al Agentiei, Horia Georgescu.

  • Presedintele ANI a explicat ca in acest moment Agentia isi continua activitatea, in conditiile in care nu exista o redactare a hotararii Curtii Constitutionale, iar decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial.
  • Catalin Macovei spune ca a aflat despre decizia CCR din "surse de presa" si a explicat ca exista o perioada de 30 de zile in care aceasta poate fi publicata in Monitorul Oficial, dupa care urmeaza o perioada de 45 de zile in care articolele incriminate pot fi puse in acord cu legea fundamentala.
  • El a adaugat, insa, ca, la nivelul Guvernului, "s-a format deja un grup de lucru ce urmeaza sa analizeze o eventuala modificare a legii de functionare a ANI, pentru ca aceasta sa fie pusa in acord cu legea fundamentala".
  • Reprezentantii ANI spun ca pana la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Curtii Constitutionale, Agentia Nationala de Integritate are atributiile prevazute in legea de functionare, insa se poate ajunge la blocarea activitatii acesteia, pana la punerea in acord cu legea fundamentala. "Din sursele de presa, marea majoritate a atributiilor, coloana vertebrala a activitatii va fi afectata", admit sefii ANI.
  • "Raportul pe justitie nu este foarte departe, urmatorul este asteptat in vara, iar vizita de monitorizare se asteapta in mai-iunie. Speram ca grupul de lucru va pune in practica foarte rapid o procedura legislativa pentru ca ANI sa isi continue drumul care a fost apreciat", spun reprezentantii ANI.
  • "La Bruxelles este o ingrijorare crescanda privind ANI. Ambasadele europene care isi au sediul la Bucuresti si-au exprimat ingrijorarea privind situatia ANI. Toata lumea asteapta motivarea deciziei CCR. Reactiile nu vor fi pozitive, consecintele se vor resfrange si asupra fondurilor europene acordate Romaniei si asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengnen", avertizeaza conducerea Agentiei Nationale de Integritate.