Ministrul Justitiei da asigurari ca institutia pe care o conduce va oferi "intreg sprijinul" pentru ca Agentia Nationala de Integritate sa isi continue activitatea. "Este foarte important sa intelegem ca buna functionare a ANI este esentiala pentru indeplinirea conditionalitatilor impuse prin Mecanismul de Cooperare si Verificare" al Comisiei Europene, arata ministrul Justitiei, intr-un comunicat. Joi, in ziua in care CCR a declarat neconstitutionale mai multe articole din legea de functionare a ANI, la Bucuresti se aflau cativa experti ai CE, pentru a evalua progresele facute de Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie (informatie obtinuta pe surse de HotNews.ro).

  • "Potrivit celui mai recent Raport al Comisiei Europene, dat publicitatii in martie 2010, capacitatea ANI a fost consolidata si progresele inregistrate in 2009 au fost extinse. Declararea neconstitutionalitatii unor prevederi ale Legii ar putea pune in pericol rezultatele bune obtinute pana in prezent de catre ANI si ar avea un potential impact negativ asupra mecanismului", arata Catalin Predoiu, in comunicat.
  • "Tin sa-i asigur pe partenerii europeni ca Ministerul Justitiei este perfect constient de angajamentele asumate si va depune in continuare toate eforturile pentru indeplinirea acestora”,  mai spune ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu a aratat ca atat Ministerul Justitiei, cat si Guvernul asteapta motivarea Curtii Constitutionale la decizia de joi de a declara neconstitutionale o parte dintre articolele din legea ANI, urmand ca apoi sa fie elaborat un proiect de act normativ, pentru a ajuta Agentia sa isi continue activitatea.

Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate joi neconstitutionale de catre CCR, fiind admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici.

Unul dintre primele efecte ale deciziei CCR - declaratiile de avere nu vor mai fi publice. Acest lucru a lasat, practic, Agentia de Integritate fara atributiile principale - senatorii, deputatii, ministrii, etc. nu mai sunt obligati sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul urmeaza sa emita in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta care sa redea principalele atributii Agentiei de Integritate, dupa ce capitolele I si VI din Legea 144/2007 (legea de functionare a Agentiei NationaIe de Integritate) au fost declarate neconstitutionale prin Decizia 415 din 14.04.2010. Motivarea deciziei CC nu a fost inca redactata, ea urmand sa fie data publicitatii in perioada urmatoare.