"Asigur Agentia Nationala de Integritate (ANI), in numele Guvernului, de intreg sprijinul pentru ca aceasta institutie sa continue sa isi desfasoare activitatea", informeaza ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Asteptam motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei, urmand sa reactionam institutional prin elaborarea unui proiect de act normativ", precizeaza ministrul Predoiu.

"Este foarte important sa intelegem ca buna functionare a ANI este esentiala pentru indeplinirea conditionalitatilor impuse prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Potrivit celui mai recent Raport al Comisiei, dat publicitatii in martie 2010, capacitatea ANI a fost consolidata si progresele inregistrate in 2009 au fost extinse. Declararea neconstitutionalitatii unor prevederi ale Legii ar putea pune in pericol rezultatele bune obtinute pana in prezent de catre ANI si are avea un potential impact negativ asupra mecanismului", subliniaza ministrul Justitiei.

In comunicat, Predoiu ii asigura pe partenerii europeni ca Ministerul Justitiei este perfect constient de angajamentele asumate, si va depune in continuare toate eforturile pentru indeplinirea acestora. In acest sens, ministrul aminteste ca "adoptarea unui mecanism eficient de verificare a declaratiilor de avere a constituit o recomandare constanta a Uniunii Europene, de-a lungul procesului de aderare a Romaniei la UE".

Doua capitole din Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate neconstitutionale in data de 14 aprilie. Printr-o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei au fost admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici in cazul Serban Bradisteanu.