Iliescu a declarat joi, la Realitatea FM, ca reactia fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov legata de moartea sotilor Ceausescu a fost una "fireasca", mentionand ca si el l-ar fi lasat in viata pe Nicolae Ceausescu, "ca sa vada ce a ramas dupa el".

"Probabil ca i-a pus cineva o intrebare si a fost o reactie umana fireasca", a spus Ion Iliescu cu privire la declaratiile lui Gorbaciov, care a afirmat ca "este de neinchipuit" cum au fost impuscati Elena si Nicolae Ceausescu, ca "niste animale salbatice".

"Si eu am spus ca ar fi fost preferabil sa fi avut un proces firesc, normal, in conditii normale. Si eu, personal, l-as fi lasat in viata, ca sa vada ce a ramas dupa el", a spus Iliescu.

"Dar nici el, nici altii nu pricep conjuctura in care ne aflam...atunci mureau oameni, iar asta a fost factorul care ne-a determinat sa luam aceasta decizie, a unui proces organizat in conditii exceptionale, ca sa curmam varsarile de sange generate de acea diversiune lansata in seara de 22 (decembrie 1989 - n.r.), care voia sa impiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie si care ne-a costat vieti umane. S-a dovedit corecta aceasta decizie, imediat dupa proces incetand aceste actiuni militare", a explicat fostul presedinte.

"Dar el a generat asa ceva, Ceausescu, cand a luat decizia sa deschida foc la Timisoara, la Bucuresti, iar asta a creat situatia pe care noi am cunoscut-o si pe care alte tari n-o stiu. Noi nu am avut sansa, nici a polonezilor, nici a cehilor, nici a altora, a unei tranzitii pasnice. Si asta datorita lui Ceuasescu. Asa ca, intr-un fel, el a platit faptele proprii", a mai spus Iliescu.

Referitor la afirmatiile lui Traian Basescu cum ca Ion Iliescu ar fi responsabil pentru victimele Revolutiei din 1989, fostul presedinte spune ca sunt declaratii iresponsabile si in cazul in care se vor repeta seful statului va raspunde pentru ele.