Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate neconstitutionale in data de 14 aprilie, fiind admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici in cazul Serban Bradisteanu, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Curtea Constitutionala. Alice Draghici a declarat pentru HotNews.ro ca efectul deciziei CC este o reducere a activitatii Agentiei de Integritate.

  • Alice Draghici: "ANI va deveni un fel de depozit al declaratiilor de avere. Nu va mai putea face sesizari, nu va mai avea activitate de control, singurul lucru pe care il va face ANI este sa inregistreze si sa depoziteze declaratiile de avere si sa-i amendeze pe cei care intarzie sa le depuna"
  • Serban Bradisteanu a fost decorat recent de presedintele Traian Basescu, cu Ordinul Meritul Sanitar in grad de Cavaler. Vezi detalii aici.
  • Laura Stefan: "Aceasta decizie este o rusine, care nu poate fi egalata decat de decizia aceleiasi Curti cu privire la declararea neconstitutionala a legii de functionare a CNSAS."

"Toate dosarele trimise in instanta de ANI trebuie clasate si toate dosarele trimise la instanta de contencios administrativ trebuie inchise", a spus avocata Alice Draghici pentru HotNews.ro.

Pe site-ul Curtii Constitutionale, prin Decizia 415 din 14.04.2010 figureaza ca admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate aduse Legii 144/2007. Avocata Alice Draghici a contestat in dosarul Bradisteanu, in cazul caruia ANI a propus confiscarea sumei de 3,6 milioane de euro, mai multe articole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Surse juridice au declarat pentru HotNews.ro ca judecatorii Curtii au extins controlul de neconstitutionalitate pe intreg capitolul I si VI, fiind declarate neconstitutionale.

Surse din cadrul Agentiei Nationale de Integritate sustin ca "au fost declarate neconstitutionale cele mai importante parti ale legii". Potrivit unor surse, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale capitole intregi din Legea 144/2007, si anume capitolele I si VI.

  • Laura Stefan, expert anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane: "Aceasta decizie este o rusine, care nu poate fi egalata decat de decizia aceleiasi Curti cu privire la declararea neconstitutionala a legii de functionare a CNSAS. Reteta este simpla: atunci cand institutiile incep sa functioneze si ajung la nume mari, intra in scena Curtea Constitutionala, care desfiinteaza institutiile-problema. In cazul de fata, Alice Draghici a incercat sa rezolve dosarul clientului ei prin interventii la inspectorul de integritate si, pentru ca n-a reusit, a apelat la Curtea Constitutionala"

Un inspector ANI a acuzat-o Alice Draghici in septembrie 2008 ca ar fi intervenit pentru a opri ancheta inspectorilor agentiei in acest caz. Alice Draghici, membru in Consiliul National de Integritate, a fost acuzata de inspectorul Ana-Luisa Badiu ca, in 11 septembrie, i-ar fi cerut sa inceteze cercetarile in cazul fostului senator PSD Serban Bradisteanu. “Am venit sa va transmit ca trebuie sa stopati verificarea averii domnului Bradisteanu”, i-ar fi spus Alice Draghici, conform declaratiei depuse de Badiu la dosar, detalii despre acest caz aici.

Dosarul Bradisteanu: Mita de aproape 4 milioane de euro

Serban Bradisteanu, la Gala Celebritatilor Anului din 2008
Serban Bradisteanu
Foto: AGERPRES
Pe data de 15 septembrie 2008, Agentia Nationala de Integritate a sesizat instanta competenta in vederea confiscarii a circa 3,6 milioane de euro si a inca 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obtinute nejustificat de medicul chirurg Serban Bradisteanu, in perioada in care acesta a fost parlamentar. Potrivit ANI din verificarea documentelor s-a constatat o diferenta vadita, nejustificata, intre averea dobandita si veniturile realizate in mod legal de catre medicul Bradisteanu.

Averea lui Bradisteanu, considerata de inspectori ANI ca nejustificata, coincide cu valorea mitei pentru care DNA l-a trimis in judecata in martie 2007. Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, a fost trimis in judecata de procurori la 22 martie 2007, fiind acuzat ca ar fi primit mita aproape patru milioane de euro de la o firma ce distributie produse medicale, in schimbul facilitarii unor licitatii.

Procurorii il acuza pe fostul senator PSD ca, in perioada 2001-2002, cand era presedintele comisiei de evaluare din cadrul unei licitatii organizate de Ministerul Justitiei pentru dotarea cu echipamente moderne a spitalelor din penitenciare, ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elvetia si BIOMEDICA GmbH-Austria. Prejudiciul provocat bugetului de Bradisteanu s-ar ridica, potrivit DNA, la peste 9 milioane de euro. Procurorii il acuza pe Bradisteanu ca ar fi fost mituit de cele doua firme pentru trucarea licitatiei cu 500.000 dolari si 3.594.333 euro. El ar fi primit acesti bani in conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd.

Cele mai recente dosare sonore investigate de ANI:

  • Marian Vanghelie: Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2 in vederea efectuarii cercetarii cu privire la savarsirea infractiunii de fals in declaratii de catre primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.
  • Vadim Tudor: Agentia Nationala de Integritate (ANI) a demarat procedura verificarii declaratiei de avere si de interese in cazul presedintelui Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor pentru fals in declaratii.
  • Mircea Dinescu: Agentia Nationala de Integritate l-a anchetat si pe poetul Mircea Dinescu pentru incompatibilitate, deoarece detine concomitent functia de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si cea de administrator la doua societati comerciale.
  • Ultimele dosare investigate de ANI privesc starea de incompatibilitate in care s-ar afla senatorii PNL Paul Ichim si Mircea Diaconu, precum si senatorul PDL Mircea Cinteza. 

Cine este avocata Alice Draghici

Alice Draghici a facut parte din Consiliul Nationala de Integritate, organismul de coordonare al ANI, din iunie 2007 pana in ianuareie 2009 cand si-a dat demisia. Alice Draghici a fost propusa in cadrul CNI din partea Partidului Consevator, partid condus pana anul acesta de catre Dan Voiculescu. Dupa incidentul in care a solicitat unui inspector ANI sa opreasca ancheta in dosarul Bradisteanu, conducerea agentiei a solicitat Senatului de doua ori revocarea din functie de membru CNI a avocatei Draghici.

In timpul unei sedinte in care CNI a cerut pentru a doua oare revocarea sa, Draghici a izbucnit in plans. Printre lacrimi aceasta a declarat: “Imi pare rau pentru ce s-a intamplat. Pedepsiti-ma!”, detalii despre acest episod aici. Alice Draghici este unul din avocatii magistratului Florin Costiniu cercetat in dosarul Voicu. Alice Draghici a mai aparat in instanta nume sonore. Alaturi de medicul Bradisteanu, Draghici este si avocata generalului Mihai Chitac condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei. Alice Draghici i-a mai reprezentat si pe Stelian Ogica si pe fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

  • Cum se vede activitatea ANI in ultimul raport al Comisiei Europene dat publicitatii in martie 2010: "Obiectivul de referinta nr. 2: instituirea, dupa cum a fost prevazut, a unei agentii de integritate cu competente de verificare a averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive. Rezultatele incurajatoare ale Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au continuat in a doua jumatate a anului 2009.
  • Instantele au confirmat constatarile privind averile nejustificate in doua cazuri, dispunand confiscarea unor bunuri importante. Aceste decizii pot face obiectul unui recurs. Deciziile in alte patru cazuri de confiscare nu au fost formulate deocamdata. De asemenea, Agentia a trimis un numar important de cazuri procurorilor in vederea urmaririi penale, precum si diferitelor autoritati pentru demersuri disciplinare.
  • In instante, ANI a aparat, in mod consecvent, constatarile sale cu privire la incompatibilitati sau conflicte de interese. In prezent, agentia si-a stabilit nivelul interimar de personal si ar trebui sa fie deplin operationala de indata ce sistemul informatic de prelucrare a declaratiilor de avere si interese va fi complet implementat in 2010. Toate declaratiile de avere si interese primite in 2009 sunt accesibile publicului prin intermediul unui portal de pe site-ul internet al ANI.
  • Agentia emite comunicate de presa pentru a face cunoscute constatarile sale privind incompatibilitatile, conflictele de interese si averile nejustificate, precum si rezultatul actiunilor in instanta aferente si actiunile disciplinare. Stadiul cazurilor de pe rolul instantelor poate fi urmarit, de asemenea, online. ANI coopereaza cu doua ONG-uri in vederea sensibilizarii opiniei publice si a elaborarii activitatilor de prevenire. Rolul Consiliului National de Integritate (CNI) de organ de control al ANI nu a fost exercitat in mod eficient." Vezi raportul Comisiei Europene aici.