Afirmatii complet lipsite de justificare, asa a caracterizat ministrul de externe roman Teodor Baconschi informatiile citate de presa ucrainean potrivit carora Romania are pretentii teritoriale asupra micii insule Maikan. Tratatul din 2003 stipuleaza clar principiile de stabilire a frontierei comune pe Dunare si permite modificarea apartenentei unor insule, daca masuratorile o indica, fara ca asta sa insemne pretentii teritoriale din partea Romaniei.

Actualizarea frontierei cu Ucraina pe Dunare nu s-a mai facut din 1973. In acest moment, Comisia mixta romano-ucraineana trateaza chestiunea si studiaza noua documentatie de frontiera. Din partea romana, din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Politiei de Frontiera, MAE, Ministerului Transporturilor, ai Mediului, ai Agentiei Nationale pentru Cadastru.

"Trasarea liniei de frontiera trebuie facuta in conformitate cu traseul actual al senalului navigabil, asa cum va rezulta in urma masuratorilor si verificarilor. Apartenenta insulelor se stabileste de la caz la caz, in functie de pozitia lor fata de senalul navigabil. O modificare a apartenentei lor e permisa in mod expres de Tratatul cu Ucraina, in niciun caz nu putem asimila aceste lucruri unor pretentii teritoriale din partea romana. Tratatul din 2003 prevede chiar in primul articol ca intocmirea noilor documente de frontiera nu reprezinta o revizuire a frontierei dintre Romania si Ucraina, a spus ministrul Teodor Baconschi.

Ministrul n-a putut preciza daca in acest moment senalul navigabil arata de asa masura incat sa justifice apartenenta insulei Maikan Romaniei, argumentand ca expertii fac studii geometrice si in functie de ele si de respectarea situatiei de pe teren vor trage o concluzie, in functie de cele doua principii enuntate in Tratatul de frontiera.