Deputat ucrainean: Romania are pretentii teritoriale asupra insulei ucrainene Maikan. MAE roman: apartenenta unor insulite se poate schimba in functie de traseul senalului navigabil. MAE ucrainean: Kievul nu intentioneaza schimbarea frontierei pe Dunare

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 14 aprilie 2010, 22:51 Actualitate | Esenţial


Ghenadi Zadirko, deputat al partidului Iuliei Timosenko, spune - potrivit portalului rus VZGLIAD  - ca Romania are pretentii teritoriale care  "vizeaza o mica insula nelocuita, Maikan, de 1500 pe 800 m, situata intre orasele Chilia si Vilkovo", care apartine acum Kievului. La solicitarea HotNews.ro, MAE evita sa spuna ceva despre insula in cauza, dar aminteste despre faptul ca exista o comisie mixta de frontiera, romano-ucraineana, care analizeaza situatia frontierei pe cursurile de apa.  Ministerul adauga ca apartenenta unor insulite see poate modifica in functie de traseul senalului navigabil. Ministerul omolog ucrainean insa, arata - potrivit Interfax Ucraina -ca Ucraina  nu intentioneaza modificarea frontierei cu Romania pe Dunare.

Potrivit normelor de drept international, cand granita dintre doua state urmeaza linia unui rau, ea trece pe mijloc, daca partile nu se inteleg altfel.  Insula ucraineana Maikan a fost colmatata, iar acum navele trec intre Maikan si malul ucrainean", scrie si ziarul ucrainean Segodnia.

"Pe aceasta baza, cu un an in urma romanii au evocat pentru prima data mutarea granitei, dupa care Maikan ar trebui sa devina romaneasca. Potrivit Vamii, in aprilie 2010 urmeaza sa aiba loc prima runda de negoceri. Romanii nu vor insula, ei vor canalul", sustine Zadirko, potrivit caruia cazul nu a fost inaintat spre analiza unui tribunal international, dar Ucraina nu poate ceda insula de bunavoie.

MAE roman: apartenenta unor insulite se poate modifica in functie de senalul navigabil

Ministerul roman de Externe a raspuns vag solicitarii HotNews.ro privind situatia invocata de deputatul ucrainean. MAE a reamintit ca exista o cmisie mixta de frontiera romano-ucraineana care "are ca sarcina verificarea traseului frontierei comune si intocmirea unei documentatii de frontiera, care o va inlocui pe cea datand din anii ‘70".

Cea mai recenta reuniune a Comisiei a avut loc la Radauti, in perioada 15-18 decembrie 2009, mai spune ministerul.

Comisia analizeaza si situatia frontierei pe cursurile de apa. Dupa cum a aratat delegatia romana in cadrul discutiilor, in conformitate cu pricnipiile  aplicabile, consacrate in Tratatul dintre Romania si Ucraina semnat in 2003, frontiera pe cursurile de apa dintre cele doua tari urmeaza mijlocul senalului navigabil principal (pe apele de frontiera navigabile) si respectiv mijlocul panzei de apa (pe apele de frontiera nenavigabile).

Aplicarea principiilor enuntate poate conduce la schimbarea apartenentei unor insulite, in functie de traseul actual al senalului navigabil. Senalul navigabil se poate schimba ca urmare a modificarilor naturale geomorfologice ale cursurilor de apa.

Aceasta problematica nu are o legatura directa cu realizarea de catre partea ucraineana a unui canal de navigatie de mare adancime in Delta Dunarii.

MAE ucrainean spune ca nu intentioneaza modificarea frontierei pe Dunare

Ministerul de Externe de la Kiev a aratat, prin vocea purtatorului de cuvant Oleh Volosin, ca nu intentioneaza nicio modificare a granitei cu Romania pe Dunare.

Volosin a spus, potrivit Interfax, ca situatia Insulei Maican intra sub incidenta Acordului de buna vecinatate semnat de Romania si Ucraina in anul 2003, in care se stipuleaza inviolabilitatea frontierei.

"De aceea partea ucraineana nu intentioneaza sa schimbe linia de frontiera in aceasta zona si toate chestiunile de disputa care ar putea aparea din cauza dotintei partii romane sa faca schimbari relevante, vor fi discutate de serviciile de frontiera si in discutiile programate pentru 27 aprilie inrte viceministrul de externe Kostantin Ieliseiev si secretarul de stat Bogdan Mazuru", a precizat purtatorul de cuvant ucrainean.

El a subliniat ca pozitia ucraineana pleaca de la faptul ca nicio parte a teritoriului ucrainean nu poate fi luata de un alt stat.

Agerpres consemneaza si opinia diplomatului ucrainean Vladimir Vasilenko, reprezentantul Kievului la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga in timpul litigiului privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra intre Romania si Ucraina.

Vasilenko spune ca deocamdata nu exista niciun motiv pentru schimbarea frontierei de stat dintre Ucraina si Romania.

Potrivit diplomatului ucrainean, nu este vorba de pretentii teritoriale ale Romaniei in acest caz, este vorba de rezolvarea unei probleme aparute ca urmare a modificarii albiei Dunarii.


Citeste mai multe despre   
3544 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  Pai daca au fost fraieri (Miercuri, 14 aprilie 2010, 23:33)

  Creator [utilizator]

  Au largit raul si normal ca mijlocul s-a mutat...
  Si nu inteleg de ce atata suparare ca o gramada de teritoriu de la ei ne cam apartine de fapt...
 • +8 (18 voturi)    
  . (Miercuri, 14 aprilie 2010, 23:33)

  radukku [utilizator]

  Bugeac, teritoriu romanesc din componenta Ucrainei de aproximativ 11.000 km2, Bucovina de Nord+Herta+o mica parte din Basarabia cu 8.100 km2. Din pacate timpul a facut ca noi sa ne paruim cu ei pentru o insula de cateva hectare. Daca exista dreptate in lume...
 • +9 (19 voturi)    
  EI sa ne dea inapoi Nordul Bucovinei si S.Moldovei (Miercuri, 14 aprilie 2010, 23:38)

  anonim [anonim]

  Ei sa ne dea inapoi Cernautiul si Sudul Moldovei !!!
 • -4 (16 voturi)    
  apa-n piua (Joi, 15 aprilie 2010, 1:49)

  cititor [anonim]

  sa ne dea, sa ne dea ... altceva nici ca stiti, stimabililor ? daca meritam si eram tari sau destepti ne luam singuri, asa tot cerem ... cui cerem ? si ce sa fecm cu acele teritorii de care vorbiti? sa ne batem joc asa cum ne batem joc acum de pamantul Romaniei ? ca sa furam mai bine ? sa-l lasam napadit si stapanit de gunoaie fizice si morale ?
  vai si amar ... mai bine ne-am ocupa de ograda noastra si dupa aceea sa cerem de afara. mentalitate de milogi.
  • +9 (9 voturi)    
   Nu e chiar asa! (Joi, 15 aprilie 2010, 7:40)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui cititor

   Pai daca insula ramane a lor si intreg canalul navigabil e a lor si deci orice nava romaneasca trece prin acel canal, trece prin teritoriul lor si poate sa-ti ceara vama sau taxa de trecere. Dreptul international de aia a fost stabilit pentru a fi respectat dar, acest lucru nu se aplica la ucraineni. Ei ca orice neam slav care se respecta daca au pus mana pe ceva gata, a lor este pe vecie. Si atunci solutia este sa apelezi la Tribunalul International pentru orice fleac pentru ca bun simt nu exista!
  • -5 (5 voturi)    
   bine zis (Joi, 15 aprilie 2010, 9:30)

   strategy [utilizator] i-a raspuns lui cititor

   ce sa cerem, ce sa ne dea. macar astia de la guvern daca tot ne fura pe noi pe fata, macar de s-ar intoarce si i-ar fura pe ei .. sa mai destranga si ei latul pus pe gatul nostru :D recuperare de teritorii romanesti, bani in plus la guvern, costuri nule de mentinere (asta au dovedit deja), importanta mai mare in Europa, credibilitate mai mare (asta daca stii sa convingi legal pe cinveva).
 • -5 (7 voturi)    
  doar pentru distragerea atentiei (Joi, 15 aprilie 2010, 7:28)

  gh [anonim]

  cateva zile , mai uita prostii de ce e in tara
 • +8 (8 voturi)    
  pentru cititor in stele (Joi, 15 aprilie 2010, 7:45)

  adrian88000 [utilizator]

  Cine isi cunoaste trecutul si isi iubeste tara intreaga nu este milog ci patriot. Zici sa ne ocupam de ograda noastra? Corect! Dar tu? Ce faci, cum te ocupi TU de ograda noastra? Da-ne un exemplu!
 • -8 (12 voturi)    
  nu se mai satura romanii de teritoriu (Joi, 15 aprilie 2010, 8:41)

  hartagramz [utilizator]

  naivii nu s-au prins ca de fapt nu-ti trebuie juma'de harta ca sa o duci bine. naivi crescuti cu o carte de istorie scrisa prost
 • +2 (2 voturi)    
  inteligenta populista deputariceasca (Joi, 15 aprilie 2010, 9:57)

  io [anonim]

  la ei, ca si la noi, deputatii sunt inima tarii care pulseaza dupa cum urmeaza: vara seaca dunarea, apar insule iar deputatii se umfla ca vor noul "teritoriu", iar la sf iernii dunarea creste, insulele dispar, deputatii se contracta si revin cu tensiunea la normal.
  de fapt dl deputat e atat de incompetent incat devine agitator si prin aceasta imbecilitate, pe temen lung, atenteaza cu adevarat la integritatea tarii lui.
  ma rog, nici ai nostri nu-s mai buni..
 • +3 (5 voturi)    
  ai mai baieti, (Joi, 15 aprilie 2010, 10:14)

  kalu [anonim]

  nici romania nu si-a dorit modificarea granitelor, dar parca a fost dupa noi? Lasa, mai gustati si voi rusii din paharul amaraciunii, mai usor cu mandria voastra expirata.
 • -2 (4 voturi)    
  ... (Joi, 15 aprilie 2010, 10:37)

  gigel2010 [anonim]

  dupa ce luam insula vom afla ca de fapt are petrol si a fost concesionata pe 99 de ani unei casute postale din Azore
 • +1 (1 vot)    
  insula (Joi, 15 aprilie 2010, 11:02)

  Ana [anonim]

  Ca de obicei lumea isi da cu parerea fara sa stie despre ce vorbeste. Pai normal ca daca pana si ucrainienii recunosc ca "acum navele trec intre Maikan si malul ucrainean" atunci mijlocul senalului navigabil e la jumate intre Maikan si mal si deci Maikan ar trebui sa revina Romaniei. Oricum comisia aia trebuie sa constituie un raport la sfarsitul activitatii, raport care nu e obligatoriu. Apoi partile pot conveni altfel, lucru pe care nu cred ca il vor face si vom ajunge tot la CIJ . Normal ca Ucraina nu doreste sa piarda un teritoriu, cum nu am vrea nici noi, dar daca situatia asta este, nu prea au ce face. Nu prea inteleg oricum de ce doresc o bucata de pamant, mai ales ca nu cred ca e vorba de mari resurse prin zona, cum era vorba in cazul cu Ins. Serpilor.
  • +1 (1 vot)    
   Nu vor sa cedeze insula ... (Joi, 15 aprilie 2010, 16:27)

   Luci [anonim] i-a raspuns lui Ana

   pentru a nu crea un precedent...
 • -1 (1 vot)    
  Teritorii Romanesti (Vineri, 16 aprilie 2010, 16:42)

  Tatiana [anonim]

  Nici acum nu ati reusit sa determinati granitele de fapt si de drept ???dormiti in front ,ce Dumnezeului faceti ?!? mai bine ati depune putin efort si sa luam inapoi CADRILATERUL ca are importanta istorica ptr. noi ...regele Mihai ce spune ??? nu e interesat sa puna umarul ??? ca doar acolo e palatul de vara al reginei Maria a Romaniei ...si acum e la Bulgari ...si Balcic a devenit o atractie turististica imensa ptr. astia mai cu dare de mana din Anglia si Irlanda ...am intalnit personal oameni care au petrecut vacanta de vara acolo si le-a placut ...si unii au cumparat proprietati acolo ...asa ca ce asteptam ??? vreau sa stiu ce spune despre asta regele Mihai ...ca deocamdat vad ca tace malc in legatura cu acest subiect .......si nu e bataios deloc ...el ar trebui sa fie primul Roman care sa faca demersurile spre a lua inapoi acel teritoriu !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Mai usor (Joi, 22 aprilie 2010, 12:36)

  adrian88000 [utilizator]

  ci Cadrilaterul. Nu este un teritoriu istoric romanesc. Daca mergi in Cadrilater vei vedea o groaza de cimitire turcesti. Foarte putine romanesti. Dobrogea a fost pasalac turcesc aproape 500 ani, Dupa 1877 s-a alipit la Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  istorie (Marţi, 30 noiembrie 2010, 19:43)

  cata [anonim]

  pai vor astia (maghiarii) sa ne ia si o parte din transilvania ce sa mai vb de rusi/ucraineni ?! ma gandesc ca daca aveam granita comuna in zilele noastre cu turcia dobrogea nici aia nu ne mai apartinea. si cate si mai cate. din pacate istoria ne-a "ajutat" cu vecini binevoitori. dureros e ca oamenii se bat pe pamant si in pamant se duc toti inclusiv cei ce au facut actualele regiuni geopolitice si granite....


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version