Senatorii din Comisia de munca au adoptat, miercuri, raportul Proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice. Unul dintre amendamentele admise prevede cresterea la cel putin 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie, potrivit Mediafax.

In schimb, senatorii au respins amendamentele primite de la Comisiile juridice si pentru aparare care propuneau formule de calcul care sa permita mentinerea pensiilor actuale ale categoriilor speciale de pesnionari-militari, magistrati sau politisti.

In plus, senatorii au respins si amendamentul PSD privind reducerea varstei de pensionare de la 65 la 64 de ani, si acordarea de reduceri de la varsta de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut unu-doi copii - cu un an si trei sau mai multi copii - cu doi ani.

Raportul final cu punct de pensie de cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie a fost adoptat cu patru voturi "pentru" apartinand PDL si UDMR si trei voturi "impotriva" apartinand senatorilor PSD si PNL. Amendamentul referitor la cresterea valorii punctului de pensie la 45% (valoarea actuala fiind de 39,9%) fusese propus de un grup de senatori PSD, PNL si PDL, prin senatorul Ion Ruset.

Prezent la dezbateri, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a sustinut insa ca aceasta crestere nu este sustenabila, precizand ca pentru acordarea pensiilor la aceasta valoare este nevoie de aproximativ 1.200.000 de mii de lei, bani care nu exista la buget: "Nu. Evident ca nu este sustenabil financiar. Nu il vom sustine in plen ", a afirmat Mihai Seitan.