Romania poate ajuta la relansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu, a declarat presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean. El a spus ca Romania poate profita de relatiile bune pe care le are atat cu Israel, cat si cu autoritatile palestiniene. Declaratia lui Corlatean vine in contextul in care ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, se afla miercuri la Bucuresti.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Nu stiu daca in sine moderator, dar cu siguranta, Romania poate ajuta. Exista o anumita tensionare in ultimele luni, in ultimele saptamani a ceea ce inseamna ansamblul procesului de pace in Orientul Mijlociu. Cu toate micile tensiuni aparute, relatia dintre Israel si Statele Unite ramane una solida, strategica. Pe de alta parte, componenta europeana nu poate fi neglijata si asta este unul dintre motivele pentru care Avigdor Lieberman este in Romania".
  • "Romania a avut inteligenta politica - si acum facem abstractie de identitatea ideologica a regimului aflat la Bucuresti in diferite perioade istorice - Romania a avut inteligenta politica de a pastra si o relatie privilegiata cu Israelul si inainte de 1989, dar si cu tari arabe si cu palestinienii, deci este intr-o pozitie de echilibru si intr-o pozitie de expertiza, care i-ar permite sa ajute la o atmosfera ceva mai propice pentru negocierile de pace".
  • "Va dau un exemplu : exista si un cadru multilateral, care se numeste Consiliul Europei, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, acolo unde eu sunt membru in Comisia Politica si Comisia pentru Orientul Mijlociu. Exista un dialog permanent acolo cu delegatii ale Knesset-ului israelian si ale Consiliului Legislativ palestinian. Personal, am stabilit niste contacte politice foarte bune cu ambele delegatii si chiar zilele trecute am primit aprobarea conducerii Senatului de a invita ambele delegatii la Bucuresti. Am deja acceptul verbal de a veni la Bucuresti, atat delegatia parlamentara israeliana, cat si cea palestiniana parlamentara, ceea ce inseamna ca, iata, Romania poate fi privita cu interes si poate avea un cuvant de spus. Cu atat mai mult cu cat vice-premierul israelian se afla la Bucuresti, deci cred ca putem avansa pe acest subiect".
  • "Cred ca trebuie sa regandim filosofia asta paguboasa a neangajarii Romaniei in diferite subiecte sau teme uneori sensibile. Romania are un anumit statut in clipa de fata si in plan european si in cadrul NATO, in relatiile internationale si cred ca este firesc sa stim sa profitam, sa punem in valoare acest statut, cu atat mai mult cu cat in speta concreta discutata, chiar avem niste relatii privilegiate atat cu Israelul si pastram relatii functionale si cu mediile palestiniene".
  • "Problema nu este la nivelul expertizei diplomatice, ci la nivelul angajamentului politic. Sunt si eu interesat sa vad modul in care conducerea politica a statului roman se va implica, ceva mai consistent, sper eu si mai coerent".