Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme in cazul bebelusului ars la incubator au inceput urmarirea penala impotriva moasei, a Spitalului Sf. Ioan din Bucuresti si a firmei responsabile de intretinere a incubatoarelor Maternitatii Bucur, informeaza Mediafax.

Procurorii acuza Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, in subordinea caruia se afla Maternitatea Bucur, de vatamare corporala grava din culpa. Aceeasi fapta dar si infractiunea de neglijenta in serviciu ii sunt imputate societatii Aciram SRL.

In 18 noiembrie 2009, Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declansat urmarirea penala "in rem" in cazul bebelusului uitat in incubator, ceea ce a produs leziuni grave micutului, punandu-i viata in pericol.

Bebelusul, nascut in noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, a fost dus, la Spitalul Clinic de Copii ''Grigore Alexandrescu'', cu arsuri profunde pe 20% din suprafata corpului, dupa ce a fost lasat nesupravegheat in incubator. Nou-nascutul a fost operat pe 16 noiembrie.

Parintii bebelusului sustin ca asistentele l-au pus pe micut in incubator pentru ca facuse icter. Potrivit medicilor, in astfel de cazuri, nou-nascutul trebuie sa stea sub o lumina speciala, cel mult 16 ore pe zi, in reprize de 3-4 ore, fiind plasat sub lampa la o distanta de aproximativ 50 de cm, cu ochii si organele genitale protejate.

In aceasta perioada, pozitia lui trebuie schimbata din doua in doua ore, pentru a nu suferi arsuri, iar in jurul sau trebuie asezate rulouri de scutece, pentru a-l proteja de peretii incinsi ai incubatorului.

In urma investigatiei efectuate la Maternitatea Bucur de comisia de ancheta a Spitalului "Sf. Ioan", s-a decis ca asistentei care era de serviciu in ziua cand s-a intamplat ranirea bebelusului sa i se desfaca contractul de munca, sefului Sectiei de neonatologie si asistentei sefe sa li se reduca salariul cu 10% pentru trei luni.