Circa 300 de cetateni romani care si-au petrecut vacanta in statiunea egipteana Hurghada sunt blocati, de marti dimineata, in aeroportul din aceasta localitate, intrucat aeronava care urma sa ii aduca la Cluj-Napoca nu a decolat, din cauza unor probleme intre compania aeriana si autoritati, relateaza Mediafax. Ministerul de Externe informeaza intr-un comunicat ca Ambasada Romaniei la Cairo ofera asistenta turistilor blocati pe aeroportul din Egipt.

"Tatal meu trebuia sa se intoarca marti din vacanta, cu un avion al unei companii tunisiene cu destinatia Cluj-Napoca. Ca si celorlalti aproximativ 300 romani care voiau sa revina in tara, i s-a explicat ca exista un conflict intre autoritatile egiptene si tunisieni, astfel ca avionul nu va decola", a declarat fiul unui roman blocat la Hurghada, oradeanul Stefan Serban.

Potrivit acestuia, in momentul cand mai multi cetateni romani s-au adresat telefonic Ambasadei Romaniei la Cairo, pentru a afla amanunte despre presupusul conflict dintre autoritatile egiptene si compania tunisiana, functionarii diplomatici le-au spus sa revina in cursul zilei urmatoare, deoarece programul de lucru al Ambasadei pe ziua de marti a luat sfarsit.

Oradeanul afirma ca tatal sau i-a cerut sa informeze presa si autoritatile din tara, pentru ca personalul Ambasadei de la Cairo nu este dispus sa intervina nici macar pentru a-i informa pe cetatenii romani din aeroportul de la Hurghada asupra situatiei de acolo.

Pe de alta parte, un reprezentant al firmei de turism Kartago Tours din Cluj-Napoca a declarat, marti seara, ca, din cate a aflat, companiei aeriene Koral Blue i s-a suspendat licenta de zbor, iar aeronava care trebuia sa ajunga in Romania nu mai poate parasi Egiptul.

Precizari MAE: Turistii blocati primesc asistenta din partea Ambasadei romane la Cairo

Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari referitor la situatia celor aproximativ 200 de turisti romani, care au fost blocati in statiunea turistica egipteana Hurghada:

Situatia a survenit deoarece companiei low cost tunisiano-egipteana, operatoare a zborului, i s-a ridicat temporar licenta de zbor, motiv pentru care aparatele sale nu au mai putut efectua cursele planificate, iar cetatenii romani au ajuns in imposibilitatea intoarcerii in tara in cursul zilei de luni si respectiv de astazi, 13 aprilie.

Dupa ce a fost sesizata in acest sens, ambasada Romaniei la Cairo a intervenit pe langa autoritatile egiptene si romane abilitate si a reusit sa obtina cazarea grupului de turisti romani la un hotel din Hurghada pentru aceasta seara.

Urmare demersurilor ambasadei la Departamentul Aviatiei Civile egiptene, i s-a comunicat in jurul orei 18.30, ora locala, aprobarea pentru compania operatoare de realizare a zborului catre Romania, cu plecare in jurul orei 1.00, ora locala, in aceasta noapte.

Cazul ramane in atentia permanenta a Ambasadei Romaniei la Cairo, care este in legatura autoritatile competente si a realizat toate demersurile, in limita competentelor, pentru sprijinirea agentilor de turism romani responsabili de turisti si solutionarea in bune conditii a situatiei.

In aceste conditii, orice acuzatie adusa ambasadei Romaniei la Cairo privind neimplicarea in gestionarea acestei situatii este nefundamentata. Facem apel la verificarea informatiilor inainte de publicarea lor.